Palestinski napadači otvorili su vatru na restoran i benzinsku pumpu na Zapadnoj obali, ubili najmanje 4 osobe

Palestinski napadači otvorili su vatru na restoran i benzinsku pumpu na Zapadnoj obali, ubili najmanje 4 osobe

Dvojica palestinskih napadača otvorila su u utorak vatru na restoran i benzinsku pumpu u blizini izraelskog naselja na Zapadnoj obali, ubivši najmanje četiri osobe i ranivši nekoliko drugih pre nego što su upucani, saopštile su vlasti, dok je nasilje uzburkalo okupiranu teritoriju. dan nakon smrtonosnog izraelskog vojnog napada, piše AP.

Prolaznik je pucao i onesposobio jednog od napadača, a izraelske snage bezbednosti su saopštile da su pucale i ubile drugog koji je pobegao sa mesta pucnjave. Militantna grupa Hamas tvrdila je da su oba napadača pripadnici. Izraelski mediji su identifikovali tri žrtve kao izraelske stanovnike naselja na Zapadnoj obali, starosti od 18 do 64 godine. Četvrta žrtva nije odmah identifikovana.

Kasnije u utorak, automobili izraelskih doseljenika, ogorčeni smrtonosnim pucnjavama, vozili su se do severnih palestinskih gradova Havara, Bejt Furik, Burin i okolna sela, zapalivši desetine automobila, bacajući kamenje i pokušavajući da zapale kuće, rekao je zvaničnik Nablusa Ghassan Daghlas.

Nasilje od utorka je naglasilo krhkost situacije na Zapadnoj obali, gde je u ponedeljak izraelski vojni napad na izbeglički kamp na severu Dženina zapalio neke od najžešćih izraelsko-palestinskih borbi poslednjih godina, ubivši šest Palestinaca i ranivši više desetina. Palestinski militanti su gađali izraelska vojna vozila snažnim bombama pored puta, a izraelske snage su rasporedile helikoptere da evakuišu nasukane trupe.

U porastu nasilja poslednjih meseci do sada je ove godine na izraelskoj strani ubijeno 128 Palestinaca i 24 osobe, prema podacima Asošiejted presa, što je navelo mnoge na obe strane sukoba da strahuju od mogućeg većeg požara.

Izraelska vojska je saopštila da šalje pojačanje na Zapadnu obalu, a premijer Benjamin Netanjahu je obećao da će „izravnati račun sa ubicama“.

„Želim da kažem svima onima koji žele da nam nanesu štetu – sve opcije su otvorene“, rekao je on u video izjavi. „Nastavićemo da se borimo protiv terora svom snagom i pobedićemo.

Portparol izraelske vojske kontraadm. Daniel Hagari rekao je da su se dvojica naoružanih napadača povezanih sa Hamasom dovezla do mesta pucnjave iz palestinskog sela Urif na severu Zapadne obale. Muškarci su divljali na benzinskoj pumpi pored izraelskog naselja Eli, saopštila je izraelska vojska, severno od palestinskog grada Ramala. Prvo su upali u restoran sa humusom, pucajući i ubivši tri osobe, rekla je vojska, pre nego što su otišli ​​na benzinsku pumpu i ubili još jednu osobu koja je pumpala benzin u svoj automobil.

Civilni posmatrač je više puta pucao u jednog od napadača dok se nije srušio na zemlju, nepokretan. Njegovo stanje nije odmah potvrđeno, ali su lekari kasnije viđeni kako ga nose u vreći za telo. Hamas ga je identifikovao kao 26-godišnjeg Mohannada Faleha. Drugi napadač je pobegao sa benzinske pumpe ukradenom Tojotom.

Posle višesatne potrage, izraelske snage bezbednosti su ga uhvatile u gradu Tubas na Zapadnoj obali, pucajući u njega i ubivši ga kada je pokušao da pobegne iz svog automobila. Palestinski zdravstveni zvaničnici identifikovali su čoveka kao 24-godišnjeg Kaleda Sabaha.

Palestinske militantne grupe Hamas i Islamski džihad pohvalile su napad kao odgovor na smrtonosni vojni napad u ponedeljak.

„Revolucionari na Zapadnoj obali štrajkuju svuda, a posebno tamo gde (Izrael) to ne očekuje“, rekao je portparol Hamasa Hazem Kasem, opisujući pucnjavu kao „reakciju na zločine okupacije u logoru Dženin“.

Nekoliko sati nakon napada, izraelski doseljenici su prolazili kroz palestinske gradove, pokušavajući da zapale imovinu i razbijaju automobile kamenicama. Nekoliko doseljenika otvorilo je vatru na Palestince koji su izašli iz svojih domova kako bi im se suprotstavili, rekao je Daghlas. Desetine Palestinaca je napadnuto i ranjeno kamenjem širom provincije Nablus, rekao je on, uključujući palestinskog novinara pogođenog u lice. Video snimci koji su objavljeni na mreži pokazuju ogromnu vatru kako prodiru kroz selo.

Grad Havara na severu zemlje bio je poprište smrtonosnog divljanja ranije ove godine u kojem su izraelski doseljenici zapalili desetine kuća i automobila i ostavili jednog Palestinca mrtvog nakon što su palestinski militantni napadi ubili dva izraelska brata.

Izraelski ministar odbrane Joav Galan sastao se sa šefom vojske zemlje i drugim najvišim bezbednosnim zvaničnicima kako bi razgovarali o odgovoru na pucnjavu. Netanjahuovi krajnje desničarski koalicioni partneri pojačali su pritisak na vladu da se oštro obračuna sa talasom palestinskog nasilja.

„Sada je vreme za vojnu operaciju u Judeji i Samariji“, rekao je izraelski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben-Gvir, koristeći biblijski izraz za Zapadnu obalu. Sa mesta napada zahtevao je od vlade da pokrene „ciljane atentate iz vazduha“, „sruši zgrade“, deportuje palestinske napadače i izrekne smrtnu kaznu teroristima.

Šef Ješa saveta, krovne organizacije izraelskih naseljenika, ponovio je pozive na „široku (vojnu) operaciju“.

„Ne možemo nastaviti da apsorbujemo ove udarce i nadamo se da će talas terorizma samo proći“, rekao je Šlomo Neeman.

Izraelska spasilačka služba saopštila je da je jedna osoba ostala u teškom stanju, dve osobe u srednjem stanju, a jedna u lakom stanju. Lekari su izvestili da su u restoranu humus i spoljnoj pumpi zatekli sedam osoba sa prostrelnim ranama.

Američki ambasador u Izraelu Tom Nides oštro je osudio „besmisleno ubistvo četvorice nedužnih Izraelaca“ i rekao da je „duboko zabrinut zbog smrti civila“ u poslednja dva dana.

Pucnjava u utorak usledila je nakon borbi u izbegličkom kampu na severu Dženina u kojoj je ubijeno šest Palestinaca, uključujući 15-godišnjeg dečaka, i ranjeno preko 90 drugih. U utorak je broj poginulih u napadu porastao na šest kada je 48-godišnji Amjad Abu Jaas podlegao ranama zadobijenim u pucnjavi, saopštili su palestinski zdravstveni zvaničnici. Desetak Palestinaca je i dalje u kritičnom stanju. Ranjeno je i osam izraelskih vojnika.

Posle smrtonosne racije, Palestinci su požurili na kontrolne punktove kako bi u znak protesta gađali izraelska vojna vozila. U palestinskom gradu Husanu, zapadno od Vitlejema, izraelske snage su u ponedeljak kasno ubile Palestinca za koga su tvrdili da je bacio zapaljivu bombu na vojnike duž autoputa na Zapadnoj obali. Palestinsko ministarstvo zdravlja identifikovalo je ubijenog čoveka kao 21-godišnjeg Zakarija al-Zaula.

Izrael i palestinske teritorije zahvaćene su višemesečnim nasiljem, podstaknuto nekoliko faktora. Rastuća militantnost među novom generacijom Palestinaca, čvrst stav nove krajnje desničarske vlade prema Palestincima i eskalacija izraelske vojne akcije na Zapadnoj obali doprineli su podsticanju nasilja i potkopavanju napora da se smire tenzije.

Izrael sprovodi skoro noćne racije na Zapadnoj obali kao odgovor na grč palestinskog nasilja početkom prošle godine. Izrael kaže da su većina od 128 palestinskih mrtvih ove godine bili militanti, ali su ubijeni i mladi koji su bacali kamenje protestujući zbog upada i drugi koji nisu bili uključeni u sukobe.

Izrael je zauzeo Zapadnu obalu, zajedno sa istočnim Jerusalimom i pojasom Gaze, u bliskoistočnom ratu 1967. Palestinci traže te teritorije za buduću nezavisnu državu.