Maloni i Makron su na sastanku u Parizu potvrdili dalju podršku Ukrajini

Maloni i Makron su na sastanku u Parizu potvrdili dalju podršku Ukrajini

Posle razgovora u Parizu u utorak, italijanska premijerka Đorđa Maloni i francuski predsednik Emanuel Makron potvrdili su svoju nameru da nastave da podržavaju Ukrajinu usred sveobuhvatne ruske invazije, piše „Evropska istina“.

Tokom zajedničke konferencije za novinare, Maloni je podsetio na isporuku francusko-italijanskog protivvazdušnog raketnog sistema SAMP/T Ukrajini.

„Nema sumnje da će Italija i Francuska nastaviti da podržavaju ukrajinski cilj koliko god bude potrebno, sa svih strana. Ako to ne učinimo, nećemo biti u svetu mira, već u mnogo haotičnijem svetu, gde nam rat dolazi u dom“, naglasila je ona.

Zauzvrat, francuski predsednik je zahvalio italijanskoj delegaciji na podršci i saradnji u vezi sa pomoći Ukrajini.

Poseta Đorđe Maloni Francuskoj u utorak bila je njena prva od kada je preuzela dužnost vlade Italije u oktobru 2022. Između ostalog, u to vreme odnosi između Pariza i Rima bili su donekle zategnuti zbog sporova oko migracija i kritika njenih desničarskih stavova.

Istovremeno, nakon sastanka, Maloni je rekla novinarima da su „Italija i Francuska dve zemlje saveznice, dve važne zemlje, centralne, protagonisti u Evropi, koji bi trebalo da razgovaraju jedni sa drugima u ovom trenutku kada su naši zajednički interesi veoma slični”.

A Makron je sa svoje strane rekao da Italija i Francuska „mogu da nastave da idu zajedno napred u narednim nedeljama, mesecima i godinama“.