Istraživanja pokazuju da neuroni pacova povećavaju dopamin odmah nakon neuspeha

Istraživanja pokazuju da neuroni pacova povećavaju dopamin odmah nakon neuspeha

Poznato je da se dopamin povećava kada su rezultati obećavajući, a smanjuje se kada očekivanja nisu ispunjena. Međutim, ova uloga ne objašnjava sposobnost da se prevaziđe razočaranje.

Sada su istraživači sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Kjoto otkrili neurone kod pacova koji povećavaju dopamin odmah nakon razočaranja kao mehanizam za suočavanje. Istraživanje je objavljeno u časopisu Science Advances.

„Svakog dana težimo da postignemo ciljeve, ali često se susrećemo sa neuspehom i razočarenjem. Na sreću, zahvaljujući dopaminu, naš mozak može da se nosi sa takvim neuspesima“, kaže dopisni autor Masaaki Ogava sa Univerziteta Kjoto. „Konvencionalno povezujemo dopamin sa samonagradom, ali naši rezultati sugerišu da je njegova druga funkcija samomotivacija.“

Ovaj nervni mehanizam koji podržava suočavanje sa razočarenjem može dovesti do novih tretmana za psihijatrijske i neurološke poremećaje, uključujući depresiju, zavisnost i Parkinsonovu bolest.

„To će takođe dati uvid u aktivnosti usmerene ka višim ciljevima, kao što su samostalno učenje i samorazvoj.

S druge strane, kod životinja, pored ljudi, neuspeh i razočaranje su isprepleteni sa njihovim preživljavanjem, posebno u traženju hrane i parenju.

Ogavin tim je obučavao pacove da nastave da traže slatku vodu. Zatim, čak i kada pacovi nisu uspeli da postignu svoju nagradu, mogli su da promene svoje ponašanje na naknadno sticanje nagrade.

Neuronska aktivnost kod pacova tokom tog ponašanja – merena vremenskom preciznošću od milisekundi do sekunde korišćenjem opto-elektrofiziologije i snimanja kalcijuma – potvrdila je da su posmatrane ćelije zaista dopaminski neuroni.

Istraživači su manipulisali ponašanjem pacova veštački stimulišući neuronsko kolo u trenutku uočenog razočarenja koje je rezultat nesticanja očekivane nagrade.

„Bilo je iznenađujuće da se aktivnost dopaminskih neurona koji su pokazali povećanu aktivnost nakon razočaranja smanjila nakon što su pacovi dobili neočekivane nagrade“, objašnjava Ogava.

Dopaminski neuroni srednjeg mozga mogu uticati na učenje i motivaciju, merila u proučavanju psihijatrijskih poremećaja. Pored toga, ovi neuroni daju signal za nagrade, nazvanu greška u predviđanju nagrade—ili RPE—što predstavlja razliku između primljenih nagrada minus očekivanih nagrada. Neuroni tipa RPE—kritični za učenje zasnovano na vrednosti nagrade—ne podržavaju direktno promenu ponašanja da bi se ostvarila nagrada nakon trenutka neočekivane nenagrade, već umesto toga podržavaju negativno učenje.

Međutim, Ogavin tim predlaže novi tip dopaminskog neurona – tip anti-RPE – koji pokazuje povećan odgovor na nedostatak nagrade i smanjen odgovor na neočekivane nagrade.

„Ovaj dvosmerni odgovor suštinski menja naše razumevanje kako dopamin funkcioniše u motivacionom ponašanju“, kaže Ogava.