Parlament Slovačke priznao je Holodomor kao genocid nad ukrajinskim narodom

Parlament Slovačke priznao je Holodomor kao genocid nad ukrajinskim narodom

Slovački parlament usvojio je u utorak rezoluciju kojom se glad u Ukrajini 1932-1933. priznaje kao genocid nad ukrajinskim narodom.

Autori rezolucije, koji predstavljaju prozapadne stranke, istakli su da je u kontekstu aktuelnog rata Rusije protiv Ukrajine, u kojem Rusija želi da uništi ukrajinski nacionalni identitet i još jednom fizički eliminiše Ukrajince kao naciju, neophodno jasno istaći Ranije akcije Rusije i čini sve što je moguće da se slične akcije spreče nikada se nisu ponovile ni u Ukrajini ni u bilo kojoj drugoj zemlji sveta.

„Glad u Ukrajini je, zajedno sa holokaustom, najtragičniji događaj protiv čovečanstva na evropskom kontinentu. On je izazvao smrt miliona ukrajinskih muškaraca i žena, a sovjetski režim ga je cinično planirao i brutalno sproveo kako bi sproveo sovjetsku politiku kolektivizacije poljoprivrede i potiskivanja ukrajinskog stanovništva i njegovog nacionalnog identiteta“, napominju slovački poslanici.

Tako je Slovački parlament priznao Holodomor, odnosno veštački izazvanu glad u Ukrajini 1932-1933, izazvanu svrsishodnom politikom sovjetskog režima predvođenog Josifom Staljinom, kao genocid nad ukrajinskim narodom, budući da je počinjen nameru uništavanja grupe ljudi nametanjem takvih uslova života koji su bili predviđeni za njihovo fizičko uništenje.

„Agresorski rat Rusije protiv Ukrajine, uništavanje njene energetske i poljoprivredne infrastrukture, blokiranje ukrajinskog izvoza žitarica i ruska krađa miliona tona žita, obnovili su strahove od veštački izazvane gladi velikih razmera, posebno na globalnom nivou. Jug, što zavisi od raspoloživog ukrajinskog žita“, navodi se u rezolucijama

Predsednik Volodimir Zelenski je već zahvalio parlamentu Slovačke na usvojenoj rezoluciji. Pravovremena odluka, značajan doprinos obnavljanju istorijske pravde i odavanju počasti milionima nevinih žrtava“, napisao je on na Tviteru.

Holodomor je glad koju je veštački stvorio Staljinov represivni režim 1932-1933 u vreme procvata kolektivizacije, odnosno prisilne konfiskacije privatne imovine i organizovanja kolektivnih farmi. Usled tih događaja četiri do šest miliona Ukrajinaca je umrlo zbog nedostatka hrane, prema različitim procenama, uglavnom u ruralnim sredinama.

Danas su parlamenti više od dve desetine zemalja sveta, kao i Evropski parlament, priznali Holodomor kao genocid nad ukrajinskim narodom.