Predsednica Slovačke saopštila je da se neće kandidovati za drugi mandat

Predsednica Slovačke saopštila je da se neće kandidovati za drugi mandat

Predsednica Slovačke Zuzana Čaputova najavila je da se neće kandidovati za drugi predsednički mandat

Čaputova je navela da je vodila računa o svojoj porodici i shvatila da posle izbora neće imati dovoljno snage da ispuni mandat još pet godina.

„Ova izjava je jedna od najtežih koje sam ikada dao u životu i verovatno ću ikada dati. Prošao sam kroz četiri najteže godine u životu, kako na profesionalnom tako i na ličnom planu, a uskoro će biti peta. teško da će biti lakše“, rekla je predsednica, prošle su četiri godine od njene inauguracije 15. juna.

Čaputova je podsetila da je bila na funkciji tokom pandemije koronavirusa, početka potpune invazije Ruske Federacije na Ukrajinu, energetske krize i rekordne inflacije.

„Cenim poverenje koje ste mi svi ukazali. Međutim, ne izneveriti ga znači raditi ovaj posao sa punom posvećenošću i energijom. U suprotnom, predsedništvo bi moglo na kraju da služi meni umesto da mu ja služim“, rekla je ona.

„Zbog toga ću završiti poslednju godinu svog mandata i moja služba na ovoj funkciji će biti završena. Neću se kandidovati za drugi mandat“, rekla je Čaputova.

Obećala je tokom prošle godine na funkciji da će raditi na ispunjavanju obećanja datih pre četiri godine.

Žao mi je ako razočaram one koji su očekivali da ću se ponovo kandidovati“, dodala je Čaputova.

„Molim vas, nemojte moju odluku da se ne kandidujem shvatite kao dokaz da ne možete uspeti ako budete pristojni. Možete pobediti na izborima, držati funkciju, a i dalje biti najcenjeniji političar. Jedini način da pobedite pristojnu i vrednu politiku je da prestanem da verujem u to. I dalje verujem u nju“, naglasila je ona.

Prema anketama nekoliko agencija, predsednik je već duže vreme najpopularniji političar u Slovačkoj.

Dennik N je upravo danas objavio rezultate Ipsosove ankete. Šefu države veruje 43 odsto ispitanika. Drugi po popularnosti je bivši premijer Peter Pelegrini, ima podršku 36 odsto ispitanika.

Podsetimo, predsednica Slovačke Zuzana Čaputova zabrinuta je da bi posle predstojećih parlamentarnih izbora spoljnopolitička pozicija zemlje mogla da postane slična poziciji mađarskog premijera Viktora Orbana.