Hanter Bajden pristaje da se izjasni krivim za dve optužbe za porez na dohodak

Hanter Bajden pristaje da se izjasni krivim za dve optužbe za porez na dohodak

Sin predsednika SAD Džoa Bajdena, Hanter Bajden, pristao je da se izjasni krivim po dve optužbe za namerno neplaćanje poreza na prihod u dogovoru sa Ministarstvom pravde, navodi se u sudskim dokumentima od utorka.

Federalne optužbe protiv Hantera Bajdena proizašle su iz istrage Dejvida Vajsa, američkog tužioca u matičnoj državi demokratskog predsednika, Delaveru, koga je imenovao bivši republikanski predsednik Donald Tramp.

Prema dogovoru, Bajden je takođe ušao u sporazum o preusmjeravanju prije suđenja za jedno krivično djelo vatrenog oružja.

Hanter Bajden (53) godinama je bio u fokusu nemilosrdnih napada Trampa i njegovih republikanskih saveznika koji su ga, između ostalog, optužili za loše postupke u vezi sa Ukrajinom i Kinom. Hanter Bajden je radio kao lobista, advokat, investicioni bankar i umetnik, i javno je detaljno opisao svoju borbu sa zloupotrebom supstanci.

Hanter Bajden je u decembru 2020. otkrio da Vajsova kancelarija istražuje njegove poreske poslove. Negirao je nepravde.

Hanter Bajden je opisao u memoarima iz 2021. koji se bave problemima zloupotrebe supstanci u svom životu, uključujući upotrebu kreka i alkoholizma. On je otpušten iz rezervnog sastava američke mornarice 2014. nakon što je bio pozitivan na kokain, rekli su tada izvori.

Vajsova istraga je prvobitno ispitala potencijalna kršenja zakona o porezima i pranju novca u poslovima u inostranstvu, uglavnom u Kini, rekli su izvori Rojtersu. Istraga koju je vodio Vajs počela je još 2018. godine, prenose američki mediji.

Visoki republikanski kongresmen Džejms Komer optužio je 2022. godine Ministarstvo finansija SAD da je zatajilo finansijske „izveštaje o sumnjivim aktivnostima“ kako bi zaštitilo poslovne poslove Hantera Bajdena.

Predsednik ima dvoje preživele dece, Hantera Bajdena i ćerku Ešli Bajden. Njegov sin Bo Bajden umro je 2015. od raka, a njegova ćerka Naomi Bajden umrla je kao beba nakon saobraćajne nesreće u kojoj je poginula i prva žena Džoa Bajdena.

Čini se da je Hanter Bajden prvo dete sadašnjeg predsednika protiv koga je podignuta optužnica, kaže Aron Kroford, koji se specijalizovao za predsedničku istoriju na Univerzitetu u Tenesiju.

Kroford je rekao da je porodica nekoliko predsednika upletena u skandale, uključujući Džordža H.V. Bušov sin Nil, koji je režirao propalu štednju i zajam, i brat Ričarda Niksona Don, koga je iz poslovnih neuspeha spasio bogati biznismen Hauard Hjuz.