Prošle godine su sajber napadi u Francuskoj prouzrokovali gubitke od 2 milijarde evra

Prošle godine su sajber napadi u Francuskoj prouzrokovali gubitke od 2 milijarde evra

Prošle godine je 385.000 sajber napada na francuske organizacije bilo uspešno i prouzrokovalo značajnu štetu.

Sajber-napadi 2022. godine izazvali su gubitke od ukupno 2 milijarde evra, prema statističkoj proceni kompanije Asteres. Ovaj iznos se sastoji od 887 miliona evra direktnih troškova (gubitak produktivnosti, povećanje troškova proizvodnje), 888 miliona evra otkupa i 7 miliona evra izgubljenih radnih sati.

Da bi dobio ove brojke, Asteres je sproveo niz studija o broju i prosečnoj ceni sajber-napada, dopunjenih anketom članova Kluba rukovodilaca IT infrastrukture, tehnologije i proizvodnje (CRiP).

Oko 43% organizacija bile su žrtve najmanje jednog uspešnog sajber napada tokom godine, prema Forresterovom istraživanju za osiguravajuću kuću Hiscok.

U 2022. Ansiju, državnoj agenciji za IT bezbednost, prijavljen je 831 napad, ili samo 0,2% od ukupnog broja, rekao je Asteres.

Među 347.000 uspešnih sajber napada na kompanije, 330.000 su bila mala i srednja preduzeća, a 17.000 srednja i velika preduzeća. Pored toga, 37.000 uspešnih sajber napada usmereno je na vladine organizacije, ili 10 odsto od ukupnog broja, izračunao je Asteres.

Podsetimo, ruski hakeri su 5. maja onemogućili veb stranicu francuskog Senata – gornjeg doma parlamenta.