Metalna veza između dva atoma berilijuma napravljena po prvi put

Metalna veza između dva atoma berilijuma napravljena po prvi put

Kvartet hemičara sa Univerziteta u Oksfordu je po prvi put pronašao način da se dva atoma berilijuma povežu jedan sa drugim. U svom radu objavljenom u časopisu Science , Josef Boronski, Agamemnon Crumpton, Levis Vales i Simon Aldridge, opisuju svoj proces i kako su uspeli da to urade na bezbedan način – i na sobnoj temperaturi. Jason Dutton sa Univerziteta La Trobe, objavio je članak Perspective u istom izdanju časopisa, koji opisuje rad tima u Engleskoj.

Berilijum je jak, ali lagan, zemnoalkalni metal. Takođe je krhka.

Berilijum se uvek pojavljuje u prirodi samo kada se pomeša sa drugim elementima, formirajući minerale. Često se nalazi u dragom kamenju kao što su smaragdi. I koristi se u raznim aplikacijama, od telekomunikacione opreme do računara i mobilnih telefona. Takođe se meša sa drugim metalima za stvaranje legura koje se koriste u aplikacijama kao što su žiroskopi i električni kontakti.

Dugi niz godina naučnici su mislili da bi ovaj element mogao biti još korisniji ako bi se mogao pronaći način da se atomi berilijuma primoraju da se vežu jedni sa drugima. Ali do sada to nije bilo moguće.

Povezivanje dva atoma berilijuma uključivalo je razvoj višestepenog procesa. Prvi korak je uključivao izgradnju dva molekula od kojih se svaki sastoji od jednog atoma berilijuma i nekoliko atoma ugljenika i vodonika. Tim je zatim pomešao dva molekula zajedno sa hemikalijom napravljenom spajanjem dvostrukih atoma magnezijuma zajedno. To je izazvalo reakciju koja je uključivala donaciju elektrona, što je rezultiralo stvaranjem kristalnog jedinjenja zvanog diberilocen. Pogled izbliza na kristalnu strukturu pokazao je da sadrži originalne atome berilijuma koji su povezani jedan sa drugim u svom centru. Tim je takođe pokazao da jedinjenje reaguje sa jodidima, formirajući veze sa cinkom i aluminijumom.

Istraživački tim primećuje da je jedna od stvari koja je sprečila druge da povežu atome berilijuma bila uključena toksičnost. Ali otkrili su da bi prvo uspostavljanjem grupe bezbednosnih protokola mogli da sprovedu svoju proceduru na bezbedan način. Oni primećuju da je deo tog protokola uključivao izradu novog jedinjenja brzo i veoma čisto. Takođe su otkrili da su se matematički modeli korišćeni za predviđanja pre nekoliko decenija – pokazujući da je rezultujuće jedinjenje stabilno – pokazali tačnim.

Dutton napominje da bi pokazivanje da atomi berilijuma mogu biti vezani trebalo da dovede do boljeg razumevanja takvog vezivanja uopšte, a posebno prirode atoma berilijuma kada se vežu.