Američki zakonodavci pozivaju proizvođače automobila da smanje oslanjanje na Kinu

Američki zakonodavci pozivaju proizvođače automobila da smanje oslanjanje na Kinu

Dvostranačka grupa američkih zakonodavaca pozvaće izvršne direktore Ford Motora i General Motorsa da smanje oslanjanje na kineske auto-delove, posebno na baterije za električna vozila, rekli su izvori Rojtersu u ponedeljak.

Četiri poslanika koji su deo selektovanog komiteta Predstavničkog doma Kine otputovaće u utorak u Detroit da se sastanu sa Fordovim Džimom Farlijem i GM-ovom Meri Barom, rekli su izvori.

Republikanci Mike Gallagher i John Moolenaar i demokrate Raja Krishnamoorthi i Halei Stevens takođe planiraju da se sastanu sa rukovodiocima dobavljača automobila uključujući BorgVarner, Continental, Bosch, Tenneco i startup za baterije Our Nekt Energija.

Fokus na kineske auto-delove dolazi ubrzo nakon što je američki državni sekretar Antoni Blinken retko posetio Peking, a višesatni sastanci nisu doneli bilo kakav veći napredak.

Ford je u ponedeljak rekao da „deli ciljeve komiteta za jačanje američke konkurentnosti i uspostavljanje lanaca snabdevanja električnim vozilima u SAD, a na našem sutrašnjem sastanku planiramo da podelimo kako upravo to radimo.

GM je odbio da komentariše sastanak.

Galager, koji predsedava kineskim komitetom, u aprilu je izrazio zabrinutost zbog Tesline zavisnosti od Kine, nakon što je kompanija otkrila planove za otvaranje fabrike baterija Megapak u Šangaju.

Zakon o smanjenju inflacije od 430 milijardi dolara (IRA) koji je u avgustu potpisao predsednik Džo Bajden ima za cilj da odvoji američku proizvodnju električnih vozila od kineskih lanaca snabdevanja nametanjem novih uslova za poreske kredite za električna vozila. Nova pravila o poreskom kreditu ograničavaju pravo samo na vozila sastavljena u Severnoj Americi i postavljaju pravila nabavke baterija.

Fordov dogovor najavljen u februaru da koristi tehnologiju kineske kompanije za baterije CATL kao deo plana proizvođača automobila da potroši 3,5 milijardi dolara za izgradnju fabrike baterija u Mičigenu izazvao je kritike nekih zakonodavaca.

Republikanski senator Marko Rubio zatražio je od Bajdenove administracije da blokira poreske kredite za električna vozila za baterije proizvedene kineskom tehnologijom.

Ford je ranije rekao da je „praviti te baterije ovde kod kuće mnogo bolje nego nastaviti da se oslanjamo isključivo na inostrani uvoz, kao što to rade druge automobilske kompanije“.

Bloomberg njuz je prvi izvestio o planiranim sastancima.