Blinken završava retku posetu Kini, možda se sretne sa Si Đinpingom

Blinken završava retku posetu Kini, možda se sretne sa Si Đinpingom

Američki državni sekretar Entoni Blinken sastaće se u ponedeljak sa najvišim kineskim diplomatom, a možda i njenim predsednikom, poslednjeg dana retke posete Pekingu sa ciljem da se spreči da mnoga neslaganja strateških rivala dodatno pogoršaju odnose, piše Rojters.

Prvi američki državni sekretar koji je posetio Kinu u poslednjih pet godina, Blinken je u nedelju održao više od 7-1/2 sati „iskrenih“ i „konstruktivnih“ razgovora sa kineskim ministrom spoljnih poslova Ćin Gangom, iako se činilo da nisu postigli konkretan napredak o sporovima koji uključuju Tajvan, trgovinu, ljudska prava i fentanil.

Obojica su izrazili želju da stabilizuju veze uprkos onome što je jedan američki zvaničnik nazvao njihovim „dubokim“ razlikama, i složili su se da će Kin posetiti Vašington kako bi nastavio razgovor, iako nije objavljen datum.

Blinken će se u ponedeljak sastati sa najvišim kineskim diplomatom Vang Jijem, ali će sve oči biti uprte u to da li će se on sastati i sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, rekli su izvori upoznati sa tim da se očekuje, ali da to tek treba da potvrdi Stejt department.

Iako su obe strane rekle da su razgovori u nedelju bili konstruktivni, činilo se da su se složili u malo čemu osim o tome da se razgovor nastavi sa eventualnim sastankom u Vašingtonu i da rade na tome da svojim građanima olakšaju da posećuju zemlje jedne druge.

Govoreći nakon sastanka koji je trajao 5-1/2 sata nakon čega je usledila večera, američki i kineski zvaničnici su istakli želju za stabilnim i predvidljivim odnosima.

Ali Kina je takođe jasno stavila do znanja da je Tajvan najvažnije pitanje i potencijalno opasno.

„Kin Gang je istakao da je pitanje Tajvana srž ključnih interesa Kine, najvažnije pitanje u kinesko-američkim odnosima i najistaknutiji rizik“, rekao je Kin visokom američkom diplomati, preneli su kineski državni mediji.

Kinesko-američke veze su se pogoršale u celini poslednjih godina, što je izazvalo zabrinutost da bi se njih dvoje jednog dana mogli vojno sukobiti oko samoupravnog ostrva Tajvana, za koje Kina tvrdi da je svoje.

Posebno alarmantno za susede Kine bilo je oklevanje Pekinga da se uključi u redovne vojne pregovore sa Vašingtonom.

Ostvarujući prvu posetu Kini otkako je predsednik SAD Džo Bajden preuzeo dužnost, Blinken je istakao „potrebu da se smanji rizik od pogrešne percepcije i pogrešne procene“ u svojim razgovorima sa Ćinom, saopštio je Stejt department.

Pre razgovora, američki zvaničnici su videli male šanse za bilo kakav napredak u brojnim sporovima između najvećih svetskih ekonomija, koji takođe uključuju napore SAD da obuzda kinesku industriju poluprovodnika i da zaustave protok smrtonosnog sintetičkog opioidnog fentanila i njegovih hemikalija prekursora iz Kine .

Američki zvaničnici i analitičari očekuju da će Blinkenova poseta utrti put za više bilateralnih sastanaka u narednim mesecima, uključujući moguća putovanja ministarke finansija Dženet Jelen i sekretarke za trgovinu Gine Raimondo.

To bi takođe moglo da postavi teren za razgovore između Sija i Bajdena na multilateralnim samitima kasnije tokom godine.