Formiranje nove vlade Finske, poznata imena ministara spoljnih poslova i odbrane

Formiranje nove vlade Finske, poznata imena ministara spoljnih poslova i odbrane

Stranke učesnice nove vladine koalicije u Finskoj odlučile su se o svojim kandidatima za mesta ministara koja su im dodeljena koalicionim sporazumom.

Kao što je poznato, lider „Nacionalne koalicije” Peteri Orpo postaće premijer. Stranka je objavila i svoju ministarsku kvotu, uključujući najvažnije za Ukrajinu pozicije šefova Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva odbrane.

Za ministarku spoljnih poslova predložena je Elina Valtonen, kako su predviđali mediji. Valtonen je stekla obrazovanje iz oblasti ekonomije, finansija i informacionih tehnologija, a pre početka političke karijere radila je u investicionom bankarstvu.

Godine 2014. prvo je postala poslanik iz prestoničkog okruga Uusimaa, neko vreme je bila potpredsednica „Nacionalne koalicije“, na lokalnim izborima 2021. izabrana je u funkciju gradonačelnika Helsinkija, a u na poslednjim izborima ponovo je ušla u parlament, postavljajući rekord po broju glasova dobijenih u svom okrugu u Helsinkiju.

Antti Hakkianen je izabran za ministra odbrane. Diplomirani je pravnik, od 2016. prvi put je izabran u Parlament Finske, neko vreme je bio potpredsednik svoje političke snage. 2017-2019 bio je ministar pravde u vladi Juhe Sipile. 2023. godine uspešno je ponovo izabran u parlament.

Ministarstvom opština i regiona predvodiće Ana-Kaisa Ikonen, Ministarstvom socijalnog osiguranja Sani Gran-Lasonen, Ministarstvom rada sa dvogodišnjom rotacijom Arto Satonen i Matias Martinen.

Ministarstvo nauke i kulture će prve dve godine voditi Sari Multala, a naredne dve godine Mari-Leena Talvitie. Ministarstvo za klimu i životnu sredinu vodiće Kai Mukkianen.

Lider „Pravih Finaca“ Riika Pura biće na čelu Ministarstva finansija. Ministarka unutrašnjih poslova biće Mari Rantanen, pravde – Lina Meri, spoljne trgovine i razvoja – Vil Tavio, socijalna pitanja i zdravstvo – Kaisa Juuso, ministarka saobraćaja – Lulu Rann, Ministarstvo privrede će predvoditi Vilhelm Iunnila za prve 2 godine, zatim Sakari Puisto

Jedini portfelj Demohrišćana za ministra poljoprivrede i šumarstva ide njihovom lideru Sari Eseju.

Švedska narodna partija, četvrti koalicioni partner, još uvek odlučuje o svom izboru.

Podsetimo, u četvrtak, za sedmu nedelju koalicionih pregovora, stranke su završile rad na vladinom programu.