Putin: Najviši ukrajinski general „mogao bi biti u inostranstvu“

Putin: Najviši ukrajinski general „mogao bi biti u inostranstvu“

Glavnokomandujući kijevskih oružanih snaga, general Valerij Zalužnji, o čijem boravištu je bilo predmet spekulacija poslednjih nedelja, mogao bi da se nalazi van Ukrajine, nagovestio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Emiter Rossiia 1 objavio je u nedelju snimak Putina koji govori o sudbini najvišeg ukrajinskog generala tokom sastanka sa ruskim vojnim dopisnicima i blogerima u Kremlju ranije ove nedelje.

„Gde je on, Zalušni? Znam. Mislim da znam“, rekao je ruski predsednik novinarima. On im je savetovao da o tome pitaju samog Zalušnog, ali je upozorio da će „da bi se to uradilo potrebno preći na strani jezik“.

„Mislim da je u inostranstvu“, pojasnio je Putin, ali je dodao da „možda greši“ u vezi sa tim.

Spekulacije o tome gde se Zalužnji nalazi pojavile su se nakon što je 10. maja propustio sastanak NATO visokog profila. Prema rečima predsednika vojnog komiteta američkog bloka Roba Bauera, Kijev je rekao Briselu da ukrajinski glavnokomandujući ne može da prisustvuje lično ili putem video-linkom zbog „složene operativne situacije“ u sukobu sa Rusijom.

Prošlog meseca, ruska novinska agencija RIA Novosti javila je, pozivajući se na bezbednosni izvor, da je Zalužni teško ranjen u ruskom raketnom napadu u blizini grada Hersona početkom maja. Lekari očekuju da će 49-godišnjak preživeti, ali više neće moći da obavlja svoje dužnosti komandanta, tvrdi izvor.

Ministarstvo odbrane Ukrajine demantovalo je izveštaj kao dezinformaciju Rusije, rekavši da je Zalužni ostao na svom radnom mestu. Međutim, od tada se na mreži pojavio samo jedan snimak glavnog komandanta, koji nije mogao da bude nezavisno verifikovan. Ranije ovog meseca, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je takođe objavio fotografiju na kojoj je Zalužni, koja je, prema njegovim rečima, snimljena na vanrednom sastanku Saveta bezbednosti Ukrajine 6. juna.

Prošle nedelje, Bi-Bi-Si je rekao da je zamolio „gen. Zalužnog za intervju. On je odbio naš zahtev“.

Ukrajinski komandant, koga su zapadni mediji nazvali „gvozdenim generalom“, bio je među najuočljivijim ličnostima na ukrajinskoj strani tokom sukoba između Moskve i Kijeva. Davao je dugačke intervjue izdanjima kao što su The Economist i Time, koji su ga uvrstili među 100 najuticajnijih ljudi na svetu 2022.

Takođe postoji neizvesnost oko sudbine Kirila Budanova, šefa Glavne obaveštajne uprave (GUR) ukrajinske vojske, koji je u intervjuu obećao da će „nastaviti da ubija Ruse bilo gde na licu zemlje“. On je takođe preuzeo odgovornost za navodno ubistvo „mnogih“ ruskih javnih ličnosti, ali je odbio da navede bilo kakva imena.

Budanov se nije javno pojavljivao od kraja maja, kada je, prema Putinovim rečima, sedište GUR-a u Kijevu pogođeno ruskim projektilima.