Ostaci dinosaurusa s pačjim kljunom u Čileu menjaju ono što znamo o njihovim domovima

Ostaci dinosaurusa s pačjim kljunom u Čileu menjaju ono što znamo o njihovim domovima

U Čileu su otkriveni ostaci vrste dinosaurusa biljojeda koji su ranije bili nepoznati na južnoj hemisferi, što dovodi u pitanje dugotrajna verovanja o rasponu dinosaurusa sa pačjim kljunom, saopštili su u petak naučnici.

Dugačak do 4 metra (13 stopa) i težak tonu, Gonkoken nanoi je živeo pre 72 miliona godina na krajnjem jugu današnje čileanske Patagonije.

„To su bili dinosaurusi vitkog izgleda, koji su lako mogli da zauzmu dvonožni i četvoronožni položaj da bi dostigli vegetaciju na visini i na nivou zemlje“, rekao je Aleksandar Vargas, direktor paleontološke mreže Univerziteta u Čileu i jedan od autora studije. studija koju je objavio časopis Science Advances i predstavljena u Santjagu.

Otkriće je pokazalo da je čileanska Patagonija služila kao utočište za veoma drevne vrste hadrosaurusa, tip dinosaurusa s pačjim kljunom koji je uobičajen u Severnoj Americi, Aziji i Evropi tokom perioda krede, od pre 145 do 66 miliona godina.

Njihovo prisustvo u udaljenim južnim zemljama iznenadilo je naučnike, koji će morati da „shvate kako su njihovi preci tamo dospeli“, rekao je Vargas.

G. nanoi, peta vrsta dinosaurusa otkrivena u Čileu, zapravo je pronađena 2013. godine, čime je započela decenijska istraga.

Ime Gonkoken potiče iz jezika Tehuelche, prvih stanovnika regiona, i znači „slično divljoj patki ili labudu“.