Kuleba ismejao izjavu portparola Kremlja o navodno postignutoj „demilitarizaciji“ Ukrajine

Kuleba ismejao izjavu portparola Kremlja o navodno postignutoj „demilitarizaciji“ Ukrajine

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba primetio je da izjave Kremlja o navodnoj „demilitarizaciji” Ukrajine potvrđuju da bi i Moskva jednog dana mogla da izjavi da su „ciljevi specijalne operacije ostvareni”.

Dmitro Kuleba je citirao portparola Kremlja Dmitra Peskova koji je rekao da Rusija smatra zadatak „demilitarizacije” Ukrajine „u velikoj meri završenim” na osnovu toga što je u Ukrajini ostalo sve manje sovjetskog oružja i sve više oružja zapadnog tipa.

„U sledećoj seriji: U stvari, svi zadaci „SVO“ su ispunjeni. Ukrajina, kao članica EU i NATO, neće moći da napadne Rusiju, Krim više nije teret za ruski budžet. , nacisti su ostali samo u Rusiji, a gubitak ruskih vojnika i opreme u Ukrajini, o čemu nećemo nikome reći, pomogao nam je da ispravimo greške i učinimo Rusiju jačom. Rusija je jača nego ikad“, našalio se šef Ministarstva. spoljnih poslova Ukrajine.

Prema njegovom mišljenju, ova izjava Peskova potvrđuje ono u šta zvanični Kijev pokušava da ubedi svoje partnere – da će Putin naći način da objasni Rusima gubitak Krima i cele Ukrajine.

„Glavna stvar za partnere je da se ne plaše globalnih promena i da ne prestaju da podržavaju Ukrajinu. Život bez moderne Rusije je moguć. A mi svakodnevno radimo na novom naoružanju za odbrambene snage Ukrajine, na jačanju svetske koalicije. za podršku Formuli mira i za obnovu Ukrajine. Sve će to biti“, dodao je on.

Podsetimo, Peskov je u subotu rekao da je zadatak Ruske Federacije u vezi sa „demilitarizacijom” Ukrajine zapravo „u mnogo čemu ispunjen”, jer Ukrajina sve manje koristi svoje oružje i sve više zavisi od zapadnih modela naoružanja.