Sateliti pokazuju porast vode u Kaliforniji

Sateliti pokazuju porast vode u Kaliforniji

Nakon godina intenzivne suše i smanjenja podzemnih voda, Kalifornija je upravo zabeležila najveći porast vode iz godine u godinu u poslednje dve decenije, prema podacima satelitske misije za oporavak gravitacije i praćenje klimatskih eksperimenata (GRACE-FO), partnerstvo između NASA-e. i Nemačkog istraživačkog centra za geonauke (GFZ). Atmosferske reke prošle zime ublažile su deo deficita vode koji je država imala tokom perioda suše u poslednjih 10 godina, što je uključivalo tri najsušnije godine u Kaliforniji.

Zamislite region Centralne doline u državi (naveden žutom bojom) kao džinovski bazen: merenja GRACE-FO obuhvataju svu vodu koja se nalazi u jezerima, rekama, zemljištu, snežnom pokrivaču i podzemnim vodonosnicima u tom regionu. Između oktobra 2022. i marta 2023. godine, oluje su obezbedile dovoljno vode da povećaju količinu vode u „bazenu“ za oko 20 inča (oko 500 milimetara). To je otprilike dvostruko više od prosečnog zimskog prirasta vode od kada su merenja skladištenja vode zasnovana na satelitima počela 2002. godine sa prvom GRACE misijom.

Povećanje količine vode između oktobra 2022. i marta 2023. vidljivo je na mapama iznad. Plave boje predstavljaju oblasti u kojima su uslovi bili vlažniji od proseka (u odnosu na 2004–2010), dok su crvene boje suše od proseka. Žuta linija u donjem grafikonu pokazuje varijacije u skladištenju vode iz meseca u mesec za oblast označenu žutom bojom na mapama.

Dok se bazeni površinske vode pune, podzemne zalihe sveže vode (akviferi) koje se koriste za navodnjavanje i druge potrebe mogle bi potrajati godinama da se potpuno napune. „Jedna dobra zima sa kišom i snegom neće nadoknaditi godine ekstremne suše i ekstenzivne upotrebe podzemnih voda“, rekao je Feliks Landerer, naučnik projekta GRACE-FO u NASA-inoj Laboratoriji za mlazni pogon. GRACE-FO tim će nastaviti da prati kako se skladište vode u Kaliforniji razvija tokom leta nakon što se snežni pokrivač otopi i nivoi vode u državnim jezerima, rekama i rezervoarima počnu da se povlače tokom suvog vremena.

Zapažanja su omogućena zahvaljujući jedinstvenom pristupu sensingu koji su preduzele obe GRACE misije. Kako se voda kreće okolo – u obliku okeanskih struja, padajuće kiše, pomeranja podzemnih voda, leda i tako dalje – ona menja masu planete blizu površine, što neznatno menja Zemljinu gravitaciju. GRACE-FO meri ove suptilne promene, omogućavajući istraživačima da procene promene u ukupnoj zapremini vode u oblasti.

Kao i njegov prethodnik, GRACE-FO misija se sastoji od dva identična satelita koji lete jedan iza drugog. Dok vodeći satelit leti iznad oblasti sa većom masom — kao što je oblast sa više vode od drugog regiona — mala promena gravitacije ga vuče napred, povećavajući rastojanje između dva satelita. Mikrotalasni i laserski instrumenti na letelici precizno mere minutne promene rastojanja između njih, otkrivajući detalje o ukupnoj masi vode koja je izazvala te promene.