Putin odbacuje ključne elemente afričkog mirovnog plana za Ukrajinu

Putin odbacuje ključne elemente afričkog mirovnog plana za Ukrajinu

Ruski predsednik Vladimir Putin dao je u subotu afričkim liderima koji žele da posreduju u ratu u Ukrajini listu razloga zbog kojih veruje da su mnogi od njihovih predloga pogrešni, zalivši hladnu vodu na plan koji je Kijev već uveliko odbacio, piše Rojters.

Afrički lideri tražili su dogovor o nizu „mera za izgradnju poverenja“, čak i kada je Kijev prošle nedelje započeo kontraofanzivu da potisne ruske snage iz delova južne i istočne Ukrajine koje oni okupiraju.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je posle sastanka u petak u Kijevu da će mirovni pregovori zahtevati od Moskve da povuče svoje snage sa okupirane ukrajinske teritorije, o čemu je Rusija rekla da se ne može pregovarati.

Putin je otvorio subotnje razgovore sa predstavnicima Senegala, Egipta, Zambije, Ugande, Republike Kongo, Komorskih ostrva i Južne Afrike u palati u blizini Sankt Peterburga naglašavajući privrženost Rusije kontinentu.

Ali nakon izlaganja predsednika Komora, Senegala i Južne Afrike, on je ušao da ospori pretpostavke plana – zasnovanog na prihvatanju međunarodno priznatih granica – pre nego što bi runda izjava mogla da ode dalje.

Putin je ponovio svoj stav da su Ukrajina i njeni zapadni saveznici započeli sukob mnogo pre nego što je Rusija poslala svoje oružane snage preko granice u februaru prošle godine, što oni poriču.

On je rekao da je Zapad, a ne Rusija, odgovoran za nagli rast globalnih cena hrane početkom prošle godine koji je posebno teško pogodio Afriku.

On je delegaciji rekao da ukrajinski izvoz žitarica iz crnomorskih luka koji je Rusija dozvolila u poslednjih godinu dana ne čini ništa da ublaži poteškoće Afrike sa visokim cenama hrane jer je uglavnom otišao u bogate zemlje.

I rekao je da Rusija nikada nije odbila razgovore sa ukrajinskom stranom, koju je Kijev blokirao. Moskva je, međutim, više puta ponavljala da svaki mir mora da omogući „novu realnost“, što znači da je proglasila aneksiju pet ukrajinskih provincija, od kojih četiri samo delimično kontroliše – crvenu liniju za Kijev.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je u televizijskim izjavama da Moskva deli „glavne pristupe“ afričkog plana, ali su ruske novinske agencije citirale portparola Kremlja Dmitrija Peskova da je to „teško ostvarivo“.

Peskov je rekao da je Putin pokazao interesovanje za plan, čijih 10 tačaka je južnoafrički predsednik Siril Ramafosa izneo u svom izlaganju, a Rusija će nastaviti dijalog sa afričkim zemljama.

Lavrov je rekao da ruskom lideru nisu doneli nikakvu poruku od Zelenskog.

Putin je rekao da je Moskva „otvorena za konstruktivan dijalog sa svima koji žele da uspostave mir na principima pravičnosti i priznavanja legitimnih interesa strana“.

Nije bilo reči o bilateralnim razgovorima koje je Ramafosa, domaćin samita u avgustu na kojem su učestvovali Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, rekao da će voditi sa Putinom.

Pošto je Međunarodni krivični sud u martu podigao optužnicu protiv Putina za ratne zločine – što on odbacuje – Južna Afrika se, kao član suda, nalazi u nezgodnoj poziciji da bude obavezna da ga uhapsi ako tamo kroči.