Putin s afričkim liderima: Rusija otvorena za dijalog sa svima koji žele mir

Putin s afričkim liderima: Rusija otvorena za dijalog sa svima koji žele mir

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas, tokom sastanka sa afričkim liderima, da je Rusija otvorena za dijalog sa svima koji žele da uspostave mir, vodeći računa o legitimnim interesima strana.

Istovremeno je skrenuo pažnju na to da Moskva nikada nije odbila pregovore, za razliku od Kijeva.

„Gde je garancija da Ukrajina neće odbijati druge sporazume. Ali čak i pod ovim uslovima, mi nismo odbili pregovore. Ne mi, već rukovodstvo Ukrajine je najavilo da neće pregovarati“ , naglasio je predsednik Rusije na sastanku na kojem je sa afričkom delegacijom razgovarao o situaciji u Ukrajini, mogućnosti mirovnih pregovora i dogovoru o žitu.

Rusija pozdravlja izbalansiran pristup afričkih zemalja sukobu u Ukrajini, rekao je Putin.

„Otvoreni smo za konstruktivan dijalog sa svima koji žele da uspostave mir na principima pravde i uzimajući u obzir legitimne interese strana“, rekao je predsednik Rusije na sastanku u palati Konstantinovski kod Sankt Peterburga.

On je naglasio da je Moskva spremna na konstruktivan dijalog za one koji žele mir na principima pravde i vodeći računa o legitimnim interesima strana.

Ruski predsednik Vladimir Putin predstavio je afričkoj delegaciji nacrt Istanbulskog sporazuma o ukrajinskom rešenju, gde je, kako je rekao ruski predsednik, sve precizirano: od broja oružanih snaga do jedinica vojne tehnike i ljudstva.