Ostaci nove vrste dinosaurusa s pačjim kljunom pronađeni u Čileu

Ostaci nove vrste dinosaurusa s pačjim kljunom pronađeni u Čileu

U Čileu su otkriveni ostaci vrste dinosaurusa biljojeda koji su ranije bili nepoznati na južnoj hemisferi, što dovodi u pitanje dugotrajna verovanja o rasponu dinosaurusa s pačjim kljunom, saopštili su u petak naučnici.

Sa dužinom do četiri metra i težinom od jedne tone, Gonkoken nanoi je živeo pre 72 miliona godina na krajnjem jugu današnje čileanske Patagonije.

„To su bili dinosaurusi vitkog izgleda, koji su lako mogli da zauzmu dvonožni i četvoronožni položaj kako bi došli do vegetacije na visini i na nivou zemlje“, rekao je Aleksandar Vargas, direktor paleontološke mreže Univerziteta u Čileu i jedan od autora studije. studija koju je objavio časopis Science Advances i predstavljena u Santjagu.

Otkriće je pokazalo da je čileanska Patagonija služila kao utočište za veoma drevne vrste hadrosaurusa, tip dinosaurusa s pačjim kljunom koji je bio uobičajen u Severnoj Americi, Aziji i Evropi tokom perioda krede, od pre 145 do 66 miliona godina.

Njihovo prisustvo u udaljenim južnim zemljama iznenadilo je naučnike, koji će morati da „shvate kako su njihovi preci tamo dospeli“, rekao je Vargas.

Gonkoken nanoi, peta vrsta dinosaurusa otkrivena u Čileu, zapravo je pronađena 2013. godine, čime je započela decenijska istraga.

Ime Gonkoken potiče iz jezika Tehuelche, prvih stanovnika regiona, i znači „slično divljoj patki ili labudu“.