Blinken podržava napore ka „zrelim“ vezama Kine i Južne Koreje

Blinken podržava napore ka „zrelim“ vezama Kine i Južne Koreje

Američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je da podržava napore Južne Koreje da razvije „zdrave i zrele” odnose saradnje sa Kinom, saopštilo je u subotu južnokorejsko ministarstvo spoljnih poslova, piše Rojters.

Blinken, koji u nedelju stiže u Peking u posetu na najvišem nivou zvaničnika administracije predsednika Džoa Bajdena, razgovarao je o bilateralnim odnosima, odnosima Kine i Južne Koreje i Severne Koreje u subotu u razgovoru sa južnokorejskim ministrom spoljnih poslova Park Džinom, navodi se u saopštenju ministarstva.

Blinken i Park oštro su osudili ono što smatraju ponovljenim provokacijama Severne Koreje, saopštilo je ministarstvo, i složili se da bi SAD, Južna Koreja i Japan trebalo da nastave da podstiču Kinu da igra konstruktivnu ulogu u Savetu bezbednosti UN o denuklearizaciji. U saopštenju nije precizirano.

Američki zvaničnici kažu da ne očekuju da će Blinkenova poseta Kini, prva državnog sekretara u poslednjih pet godina, doneti iskorak u načinu na koji se Vašington i Peking odnose jedni prema drugima. Blinken je u petak rekao da je cilj putovanja bio uspostavljanje „otvorenih i osnaženih“ komunikacija.