Belgija šalje tenkove Leopard, oklopne transportere M113 u Ukrajinu

Belgija šalje tenkove Leopard, oklopne transportere M113 u Ukrajinu

Belgija će poslati oklopne transportere M113 Ukrajini u svom novom paketu bezbednosne pomoći.

Kako prenosi Ukrinform pozivajući se na belgijski državni medij DV i RTBF, transfer takvih vozila, kao i četiri tenka Leopard 2, najavila je ministarka odbrane Belgije Ludivin Dedonder.

Napominje se da je Vlada Belgije u petak, 16. juna, odobrila 15. paket bezbednosne pomoći Ukrajini vredan 11 miliona evra.

Ova sredstva biće iskorišćena za slanje u Ukrajinu guseničarskih oklopnih transportera M113, koje je belgijska vojska izbacila iz upotrebe pre više od deset godina. Pre slanja u Ukrajinu biće dovedeni u radno stanje, međutim, Dedonder nije precizirao broj jedinica koje će biti poslate u Ukrajinu.

Ona je takođe naglasila da je bezbednosna pomoć Belgije deo koordinacije između država članica NATO-a koje su deo Ukrajinske odbrambene kontakt grupe i ispunjava specifične zahteve Ukrajine.

„Podrška Ukrajini nije takmičenje između partnerskih zemalja, već rezultat koordinisanog pristupa koji ima za cilj da što efikasnije zadovolji potrebe na terenu. Ovaj novi paket pomoći je u potpunosti u skladu sa ovom logikom“, rekao je ministar.

Belgija je 9. juna najavila prebacivanje serije 105 mm artiljerijskih metaka u Ukrajinu u vrednosti od 32,4 miliona evra. Uzimajući u obzir ovu isporuku, ukupan iznos belgijske bezbednosne pomoći Ukrajini dostići će 306 miliona evra.