Mali zahteva odlazak trupa UN

Mali zahteva odlazak trupa UN

Mali je pozvao Ujedinjene nacije da okončaju svoju decenijsku mirovnu misiju „bez odlaganja“, rekavši da su međunarodne vojne snage samo podstakle tenzije i nestabilnost u toj afričkoj zemlji.

Obraćajući se Savetu bezbednosti UN u petak, malijanski ministar spoljnih poslova Abdulaje Diop rekao je da su zvaničnici voljni da nastave koordinaciju sa UN, ali je zahtevao okončanje njihove „stabilizacione misije“. Snage UN, poznate kao MINUSMA, raspoređene su 2013. kao odgovor na pobunu Tuarega u severnom delu zemlje.

„Nažalost, čini se da je MINUSMA postao deo problema u podsticanju tenzija među zajednicama“, rekao je Diop, pozivajući na povlačenje trupa UN.

Ministar je optužio trupe UN da „pokreću nepoverenje među stanovništvom Malija“ i stvaraju „krizu poverenja“ u vladi.

Šef MINUSMA-e El Gasim Vejn je odgovorio da bi bilo „skoro nemoguće“ nastaviti misiju UN bez saglasnosti zemlje domaćina. UN imaju rok do 30. juna da produže raspoređivanje, za šta je potrebno devet glasova za Savet bezbednosti i bez veta njegovih pet stalnih članica.

Odnosi između Bamaka i UN su se pogoršali tokom prošle godine, a privremene vojne vlasti Malija suspendovale su rotacije trupa u okviru MINUSMA u julu 2022. Odluka je doneta ubrzo nakon što su malijske vlasti uhapsile 49 vojnika sa Obale Slonovače i opisale ih kao „plaćenike. ” Zvaničnici Slonovače su u međuvremenu insistirali da su trupe deo mirovne misije.

Mali je prošlog avgusta naredio proterivanje portparola MINUSMA Olivijea Salgada nakon što je javno izjavio da je vojno osoblje Slonovače dodeljeno snagama UN. Šef kancelarije za ljudska prava MINUSMA, Gijom Ngefa Atonodok Andali, takođe je proglašen personom non grata u februaru i od njega je zatraženo da napusti zemlju zbog „destabilizujućih i subverzivnih akcija“.

Mali je doživeo godine političke nestabilnosti, uključujući dva odvojena državna udara između 2020. i 2021. i tekuću pobunu džihadista u ruralnom severnom regionu zemlje. Ustanak Tuarega 2012. doveo je do stvaranja misije UN, koja je na kraju porasla na više od 15.000 stranih vojnika. Međunarodna misija je imala za cilj jačanje bezbednosti u Maliju, kao i olakšavanje humanitarne pomoći i prelazak na civilnu vlast.

Moskva je rekla da MINUSMA nema odgovarajući mandat da pomogne Maliju u njegovim najhitnijim problemima. Obraćajući se Savetu bezbednosti u petak, ruski izaslanik UN-a Vasilij Nebenzia tvrdio je da je glavni prioritet lokalne vlade „borba protiv terorizma“, za koji je rekao da nije glavni fokus misije UN.

Odvojeno od UN, Francuska je 2014. rasporedila svoje trupe da se bore protiv pobunjenika u ime malijske vlade. Francuski vojnici su se prošle godine povukli iz zemlje jer su se odnosi između Pariza i Bamaka pogoršali.