Od Stoltenberga će verovatno biti zatraženo da ostane na mestu šefa NATO-a još godinu dana

Od Stoltenberga će verovatno biti zatraženo da ostane na mestu šefa NATO-a još godinu dana

Očekuje se da će od Jensa Stoltenberga biti zatraženo da ostane na mestu generalnog sekretara NATO-a još godinu dana, navodi izvor upoznat sa diskusijama i američki zvaničnik, nakon što se alijansa bori da odluči o smeni pre samit sredinom jula u Litvaniji, prenosi Rojters.

Stoltenberg, Norvežanin koji je proveo devet godina na toj funkciji i trebalo bi da se povuče krajem septembra, ima široku podršku u alijansi i nastavlja da bude efikasan lider, rekao je Rojtersu izvor koji je zatražio anonimnost.

„(Bajdenova) administracija dolazi oko ideje da Stoltenberg ostane još godinu dana“, rekao je američki zvaničnik, koji je takođe govorio pod uslovom da ostane anoniman.

„Ne izgleda da trenutno postoji konsenzus unutar alijanse o njegovoj smeni.

Šanse da će od Stoltenberga biti zatraženo da produži svoj mandat po četvrti put su porasle kako se bliži samit u Vilnjusu, a saveznici strahuju od pokazivanja nejedinstva dok NATO nastavlja da odgovara na ruski rat u Ukrajini.

Ko god da je u toj ulozi, suočava se sa dvostrukim izazovima da održi saveznike zajedno u podršci Ukrajini, istovremeno čuvajući se od bilo kakve eskalacije koja bi uvukla NATO direktno u rat sa Rusijom.

Britanski ministar odbrane Ben Volas izjavio je prošle nedelje da bi voleo taj posao. Ali, dok neke vlade traže prvu ženu generalnog sekretara NATO-a, danska premijerka Mette Frederiksen takođe se pojavljuje kao ozbiljan kandidat.

Frederiksen se sastao sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom u Vašingtonu ranije ovog meseca, pre nego što je Stoltenberg ove nedelje posetio Belu kuću radi razgovora sa Bajdenom.

Američki zvaničnici veruju da postoji niz različitih kandidata i da Bajden misli visoko o svima njima, uključujući i danskog premijera, rekao je izvor.

Bajden veruje da je Stoltenberg uradio ogroman posao tokom izazovnog vremena, što je stav mnogih drugih saveznika, dodao je izvor.