Blinken naglašava potrebu za boljom komunikacijom između SAD i Kine

Blinken naglašava potrebu za boljom komunikacijom između SAD i Kine

Neposredno pre nego što je krenuo u Peking, državni sekretar Entoni Blinken je u petak istakao važnost uspostavljanja boljih linija komunikacije između SAD i Kine. On će biti najviši član Bajdenove administracije koji je posetio Kinu, piše AP.

SAD žele da budu sigurni da „konkurencija koju imamo sa Kinom ne pređe u sukob“ zbog nesporazuma koji se mogu izbeći, rekao je Blinken novinarima u Vašingtonu.

Blinken je, govoreći zajedno sa ministrom inostranih poslova Singapura Vivijanom Balakrišnan, rekao da je njegovo putovanje u Kinu rezultat prošlogodišnjeg sastanka predsednika Si Đinpinga i Džoa Bajdena na Baliju. Njih dvoje su se složili da Kina i Sjedinjene Države, dve najveće svetske ekonomije i sve veći rivali za globalni uticaj, moraju da održavaju kontakte i da preduzmu korake da izbegnu nenamerne sukobe.

Blinkenovo putovanje je došlo u roku od jednog dana nakon što se dogodilo u februaru, ali je odloženo zbog diplomatskih i političkih nemira izazvanih otkrićem, kako SAD kažu, kineskog špijunskog balona koji leti preko Sjedinjenih Država.

Bajden i Si su se obavezali da će poboljšati komunikaciju „upravo tako da možemo da budemo sigurni da komuniciramo što je moguće jasnije kako bismo izbegli moguće nesporazume i nesporazume“, rekao je Blinken u petak. „Mesto koje počinjete je komunikacija.“

Američki saveznici i drugi signaliziraju da žele da dva rivala „odgovorno upravljaju ovim odnosom i traže oblasti u kojima bi naša saradnja mogla da proizvede rezultate koji bi bili od koristi ne samo našem narodu već i ljudima širom sveta, uključujući i region“, rekao je on.

Kineski zvaničnici su izrazili sumnju u napore SAD da uspostave pouzdane krizne komunikacije na visokom nivou, rekavši da ih SAD žele kako bi izbegle posledice za provokativne akcije.

Sekretar odbrane Lojd Ostin, govoreći novinarima na sastanku ministara odbrane NATO-a u Briselu u petak, rekao je da je uveren da će se on i njegov kineski kolega sastati „u nekom trenutku, ali još nismo tamo“.

Kina je odbila njegov zahtev za sastanak sa Li Šangfuom na bezbednosnom forumu u Singapuru početkom ovog meseca. Iako su se njih dvojica rukovali, nisu imali nikakvu suštinsku diskusiju.

Ostin je rekao da je važno da dve zemlje razgovaraju jedna sa drugom kako bi mogle da upravljaju potencijalnim rizicima i da se postaraju da se „stvarima ne dozvoli da nepotrebno izmaknu kontroli“.

Blinken je trebalo da napusti Vašington kasno u petak na sastanke sa visokim kineskim liderima u nedelju i ponedeljak.