Albanija legalizuje kanabis

Albanija legalizuje kanabis

Vijeće ministara Albanije u petak je odobrilo nacrt zakona kojim bi se potencijalno legalizirala upotreba kanabisa u medicinske i industrijske svrhe, prenosi „Evropska istina“.

Albanska ministarka zdravlja Ogerta Manastirliu rekla je da će uskoro biti osnovana agencija koja će nadgledati proces legalizacije kanabisa u zemlji.

„Svrha ovog nacrta zakona je da reguliše i garantuje proces kontrole i nadzora uzgoja, proizvodnje, prerade i izvoza kanabisa, njegovih nusproizvoda i finalnih proizvoda“, rekao je Manastirliu u petak.

Odluka da se kanabis legalizuje u Albaniji usledila je nakon „Nacionalne ankete“ koju je pokrenuo premijer Edi Rama, kritikovanog da nije nezavisan. Prema rezultatima, 61 odsto Albanaca podržava takav potez.

Albanija ima dugu istoriju ilegalnog uzgoja i trgovine kanabisom od pada komunističkog režima. Selo Lazarat na jugu zemlje dugo je važilo za neformalnu „evropsku prestonicu gajenja konoplje“.

Uzgajanje kanabisa i dalje je ozbiljan problem u Albaniji, a aktuelna vlada Edija Rame optužena je za saradnju sa trgovcima drogom.

Podsetimo, albanska vlada je prošlog leta predložila legalizaciju kanabisa.