NATO otvorio centar za bezbednost pomorske infrastrukture

NATO otvorio centar za bezbednost pomorske infrastrukture

Severnoatlantski savez je u petak otvorio novi centar za zaštitu podmorskih cevovoda i kablova zbog zabrinutosti da bi Rusija mogla da špijunira kritičnu podvodnu infrastrukturu u zapadnim zemljama, piše „Evropska istina“.

Novi centar i saveznici će se fokusirati na područja visokog rizika, kao što su cjevovodi za plitku vodu koji su lako dostupni roniocima sabotažama, i kontrašpijunaža protiv njih.

General-potpukovnik NATO-a Hans-Verner Virman rekao je novinarima da ruski brodovi „aktivno prate našu kritičnu podvodnu infrastrukturu“.

„Postoji povećana zabrinutost da bi Rusija mogla da gađa podmorske kablove i drugu kritičnu infrastrukturu u pokušaju da poremeti život na Zapadu“, naglasio je on.

Kako je rekao Virman, kako bi podržale rad novog centra, članice Alijanse odlučile su da organizuju mrežu kritične podvodne infrastrukture, koja će ujediniti NATO, članice Alijanse i predstavnike privatnog sektora.

„Ovo će pomoći da se poboljša razmena informacija o novim rizicima i pretnjama“, dodao je general-potpukovnik.

Evropske države su aktivno razgovarale o podvodnoj bezbednosti nakon sabotaže ruskih gasovoda Severni tok u Baltičkom moru u septembru 2022. Istraga grupa stručnjaka iz Švedske, Danske i Nemačke, koji pokušavaju da utvrde ko stoji iza eksplozija u Baltičkom moru, još je u toku.

Ranije su obaveštajci Severnoatlantske alijanse ukazali na povećan rizik da bi Rusija mogla da ošteti podmorske kablove kako bi kaznila zapadne zemlje zbog podrške Ukrajini.