Rusija otvara filijalu ambasade u Jerusalimu

Rusija otvara filijalu ambasade u Jerusalimu

Rusija planira da osnuje filijalu svoje izraelske ambasade u Jerusalimu, objavilo je u petak Ministarstvo spoljnih poslova. Nova ispostava, koja je u zvaničnom saopštenju opisana kao „filijala konzularnog odeljenja ruske ambasade u Izraelu“, učvršćuje pravo Moskve na zemlju na kojoj se nalazi.

Smešten na uglu ulica Kralja Džordža i Maalota u centru Jerusalima, imanje – trenutno parking – imaće rezidenciju za ruske diplomate, kao i konferencijsku salu, potvrdilo je Ministarstvo spoljnih poslova, opisujući sporazum koji je potpisao sa Jerusalimom. prošlog meseca kao „diplomatsko dostignuće. ”

„Verujemo da ovaj korak u potpunosti služi interesima daljeg jačanja prijateljskih višestranih odnosa između Rusije i Izraela, kao i da je u skladu sa nepromenljivim kursom naše zemlje ka pravednom bliskoistočnom rešenju“, navodi se u saopštenju ruske ambasade u petak.

Rusija polaže pravo na vlasništvo nad desetinama nekretnina u Jerusalimu, od kojih su neke uvučene u dugotrajne pravne sporove. Dok je izraelski premijer Benjamin Netanjahu obećao Rusiji najpoznatiju od njih, Aleksandrov dvor, njegova odluka je poništena na sudu 2022. Situacija ostaje nerešena uprkos ličnom zahtevu ruskog predsednika Vladimira Putina bivšem premijeru Naftaliju Benetu prošle godine .

Otkako su SAD 2018. preselile svoju izraelsku ambasadu iz međunarodno priznate prestonice Tel Aviv u sporni grad Jerusalim, nekoliko zemalja je takođe prebacilo svoje ambasade tamo, uključujući Gvatemalu i Honduras, a još nekoliko obećava da će slediti njihov primer.

Navodi se da je Mađarska u procesu proširenja svoje trgovinske kancelarije u Jerusalimu na status ambasade, čime bi postala prva zemlja EU koja je to učinila, iako vlada nije ni potvrdila ni demantovala tu tvrdnju izraelskog ministra spoljnih poslova Elija Koena.

Dok se Izrael potrudio da izbegne da bude viđen kao birač strana u sukobu u Ukrajini, zemlja je glasala sa Kijevom o rezolucijama UN i doprinela humanitarnoj i odbrambenoj pomoći. Međutim, do sada je prestala da isporučuje stvarne sisteme naoružanja Ukrajini.