Američki čip gigant Micron ulaže 600 miliona dolara u kinesku fabriku

Američki čip gigant Micron ulaže 600 miliona dolara u kinesku fabriku

Američki proizvođač čipova Micron rekao je u petak da će uložiti više od 600 miliona dolara u fabriku za pakovanje i testiranje u severnoj Kini, manje od mesec dana nakon što je Peking zabranio svojim čipovima kritične infrastrukturne projekte.

U saopštenju WeChat-a, kompanija je rekla da će investirati više od 4,3 milijarde juana (605 miliona dolara) u narednih nekoliko godina u svoju fabriku u gradu Sian da bi nabavila opremu i dodala novu fabriku u objektu.

Kineska služba za nadzor sajber bezbednosti prošlog meseca je saopštila da Micron nije prošao reviziju nacionalne bezbednosti, poručivši operaterima „kritične informacione infrastrukture“ da prestanu da kupuju njegove proizvode.

To je bila poslednja eskalacija u ogorčenom ratu čipova između Sjedinjenih Država i Kine, zbog čega je Vašington krenuo da blokira pristup Pekingu najsavremenijim poluprovodnicima.

„Ovaj investicioni projekat naglašava nepokolebljivu posvećenost Microna našem poslovanju u Kini i članovima našeg kineskog tima“, rekao je izvršni direktor Sanjai Mehrotra u izjavi.

Micron je rekao da će kupiti opremu za pakovanje čipova od kompanije Licheng Semiconductor iz Siana, koja je već koristila neku opremu u pogonu američke kompanije prema prethodnom sporazumu.

„Investicija je u skladu sa Micron-ovim globalnim konceptom pakovanja i testiranja i dala bi kompaniji fleksibilnost za proizvodnju širokog portfelja proizvoda u Si’anu“, navodi se u saopštenju kompanije u VeChat-u.

Micron će takođe izgraditi novo postrojenje sa proizvodnim linijama za mobilne DRAM, NAND i SSD čipove, dodaje se.

Prema podacima kompanije, oko 10 odsto godišnjeg prihoda Microna od 30,8 milijardi dolara prošle godine dolazi iz Kine.

Ali veliki deo Micron proizvoda koji se prodaju u zemlji kupili su strani proizvođači, primetili su analitičari, i nije jasno da li je prošlomesečna odluka kineskog nadzornog organa za sajber bezbednost uticala na prodaju stranim kupcima.

Vašington je rekao da ima „veoma ozbiljnu zabrinutost“ zbog kineskih ograničenja za Micron.

Peking je započeo istragu o Micron-u krajem marta, pet meseci nakon što su Sjedinjene Države predstavile sveobuhvatne ivice sa ciljem da se Kini odseče pristup vrhunskim čipovima, opremi za proizvodnju čipova i softveru koji se koristi za projektovanje poluprovodnika.

Sjedinjene Države su citirale navodeći zabrinutost za nacionalnu bezbednost zbog ograničenja objavljenih prošle godine, izražavajući zabrinutost da će Kina koristiti američku tehnologiju za razvoj napredne vojne opreme.

Bela kuća je takođe pozvala južnokorejske proizvođače čipova da ne izvoze u Kinu kako bi popunili prazninu nastalu zabranom uvoza poluprovodnika iz SAD.

Holandija i Japan — saveznici SAD koji su i vodeći proizvođači specijalizovane poluprovodničke tehnologije — takođe su najavili ograničenja izvoza, bez eksplicitnog navođenja Kine.