Studija otkriva tri imune ćelije vitalne kao odgovor na imunoterapiju raka jetre

Studija otkriva tri imune ćelije vitalne kao odgovor na imunoterapiju raka jetre

Istraživači sa Medicinske škole Icahn na planini Sinai otkrili su tri imune ćelije unutar tumorskih niša koje su povezane sa odgovorom imunoterapije kod hepatocelularnog karcinoma (HCC). HCC je primarni tip raka jetre i jedan od najsmrtonosnijih karcinoma širom sveta. Nalazi — koji pomažu da se objasni koji pacijenti imaju koristi od imunoterapije, a koji ne — opisani su u izdanju Nature Medicine od 15. juna.

Istraživači su otkrili da specifična niša imunih ćelija u tumorima može biti kritična za reaktivaciju iscrpljenih T ćelija i omogućavanje im da napadnu tumore jetre nakon tretmana blokadom kontrolne tačke. Takođe poznata kao PD1 inhibitor, blokada kontrolne tačke je vrsta imunoterapije raka koja može da oslobodi aktivnost T ćelija ubijanja raka.

„Dok je blokada kontrolne tačke nesumnjivo revolucionirala lečenje raka, većina pacijenata ne reaguje na ovu imunoterapiju. Razumevanje na molekularnom nivou zašto samo neki pacijenti reaguju pomoći će da se identifikuju novi ciljevi za poboljšanje lečenja raka“, kaže viši autor studije Miriam Merad, MD, Ph. .D., direktor Instituta za preciznu imunologiju Marc i Jennifer Lipschultz i direktor Centra za praćenje ljudskog imuniteta na Ikan Mount Sinaj.

Istraživači su osmislili ispitivanje koje bi koristilo pacijentima i pružilo nove podatke za istraživanje zašto se imune ćelije kod nekih pacijenata mogu reaktivirati imunoterapijom i iskoreniti tumore dok isti tretman ne pomaže drugim pacijentima.

„Ovaj rad prati studiju koju je naš tim nedavno objavio u The Lancet Gastroenterologi & Hepatologi u kojoj izveštava da imunoterapija primenjena pre operacije raka jetre može da ubije tumore i verovatno rezidualne ćelije raka“, kaže Thomas Marron, MD, Ph.D., šef rane faze Jedinica za ispitivanje u Centru za rak Mount Sinai Tisch, voditelj kliničkog ispitivanja i ko-stariji autor studije.

U ovoj naknadnoj studiji, istraživački tim je analizirao uzorke tumora uzete od 29 pacijenata pre i posle tretmana blokadom kontrolne tačke. Koristeći jednoćelijsku tehnologiju i moćne računarske platforme, tim je identifikovao različite grupe imunih ćelija unutar tumora koje su određivale koji pacijenti pozitivno reaguju na imunoterapiju, a koji ne.

Ove studije predstavljaju prvi razvoj TARGET „platforme“ Icahn Mount Sinai – Neoadjuvantne istraživačke grupe za procenu terapije, koju je osnovao dr. Marron i Merad. Cilj TARGET-a je da iskoristi tehnološke mogućnosti Centra za praćenje ljudskog imuniteta i mapira molekularne promene koje se dešavaju u kanceru i imunim ćelijama koje su podvrgnute lečenju kako bi se precizno otkrilo kako imunoterapija funkcioniše.

Samo kroz razumevanje mehanizama kako ove revolucionarne imunoterapije funkcionišu kod ljudi i višestrukih mehanizama koji stoje iza rezistencije na tretman, možemo dalje poboljšati ishode za sve pacijente, kažu istraživači.

„Ponovna aktivacija tipa T ćelije zvane CD8 T ćelije blokadom kontrolne tačke je bila kritična za čišćenje tumorskih ćelija. Naša nova studija pokazuje da se CD8 T ćelije ubice reaktiviraju samo kada su u neposrednoj blizini dva druga tipa imunih ćelija: dendritične ćelije , koji obrazuju CD8 T ćelije da prepoznaju ćelije raka, i pomoćne CD4 T ćelije, koje pomažu u aktiviranju CD8 T ćelija“, kaže Alice Kamphorst, dr, ko-stari autor studije i docent onkoloških nauka na Institutu za preciznu imunologiju.

Ovi nalazi ukazuju da ove specijalizovane imune ćelije kontrolišu reaktivaciju CD8 T ćelija i naknadnu eradikaciju tumora blokadom kontrolne tačke. Dešifrovanjem molekula koji su ključni za formiranje ovih niša unutar tumora, istraživači nameravaju da identifikuju nove terapeutske ciljeve koje će se koristiti u kombinaciji sa PD1 blokadom i testirati ove kombinacije tretmana preko TARGET platforme.

Rad je naslovljen „Intratumoralne dendritske ćelije-pomoćne T ćelijske niše omogućavaju diferencijaciju CD8 + T ćelija nakon blokade PD-1 kod hepatocelularnog karcinoma.