Izrael strahuje od posledica naoružavanja Ukrajine od strane Zapada

Izrael strahuje od posledica naoružavanja Ukrajine od strane Zapada

Izraelska vojska je „videla znake“ da je zapadno oružje krijumčareno iz Ukrajine u Iran, rekao je u četvrtak za Nevsveek komandant Izraelskih odbrambenih snaga (IDF). Rusija je više puta upozoravala da će oružje poslato Ukrajini neizbežno biti prodato onome ko ponudi najveću ponudu.

Anonimni izraelski komandant rekao je da su lanseri protivtenkovskih raketa „Džavelin“ među naoružanjem koje je preusmereno u Iran, prvenstveno preko Crnog mora i Mediterana i dalje preko kopna. Komandant je tvrdio da su „paravojne snage“ na obe strane sukoba – termin koji bi mogao da uključi ukrajinske neonacističke i strane dobrovoljačke jedinice na jednoj strani i jedinice milicije Donbasa i privatnu vojnu kompaniju Vagner, na drugoj strani – učestvovale u sukobu.

Iran je zainteresovan za ovo oružje iz dva razloga, tvrdio je komandant, objašnjavajući da je „jedan taj što mogu da istražuju sposobnosti, a zatim da nauče kako da ih proizvode. Drugi problem je što smo veoma zabrinuti da će neke od ovih sposobnosti pasti u ruke Hezbolaha i Hamasa.

Komandant nije mogao da kaže koliko je oružja, ako ga ima, poslato Iranu, ali je rekao da izraelski zvaničnici „vide znakove, a to je veoma, veoma zabrinjavajuće“.

Drugi izvor, za koji je Njuzvik primetio da ne može da proveri, tvrdi da je ruski transportni avion u Teheran prošlog avgusta isporučio oružje u vrednosti od 100 miliona dolara – uključujući Javelins i projektile NLAV proizvedene u Velikoj Britaniji.

Iranska misija pri UN saopštila je da nema „nema informacija“ u vezi sa takvim pošiljkama i izjavila da bi nastavak isporuke zapadnog oružja Ukrajini samo produžio tamošnji pokolj. „Smatramo da će sa svakim danom koji ovaj rat traje, šansa za mir biti sve teža“, saopštila je misija. „Stoga, rešenje za okončanje ovog rata nije slanje oružja Ukrajini. Umesto toga, to je da se ohrabre, olakšaju i pomognu obe strane da sednu za sto i pronađu rešenje za okončanje ovog rata.

Zapadni pristalice Ukrajine priznale su medijima da ne mogu da prate većinu svojih pošiljki oružja kada uđu u Ukrajinu, a portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je prošle godine da se ovo oružje u vrednosti do milijardu dolara iz Ukrajine šalje kriminalcima i terorističkih grupa na Bliskom istoku, Africi i jugoistočnoj Aziji svakog meseca.

Samo prošlog meseca, snimljen je član ozloglašenog meksičkog zalivskog kartela kako nosi, kako je mreža televizije Milenio rekla, američki protivtenkovski bacač FGM-148.

Zvaničnici u Kijevu opisuju izveštaje o švercu oružja iz Ukrajine kao „propagandu“, a američki Stejt department i Pentagon tvrde da nisu videli dokaze da je Kijev zloupotrebio američko oružje.

Prema američkom izveštaču Sejmuru Heršu, zapadni zvaničnici su bili svesni da se njihovo oružje krijumčari iz Ukrajine od prvih dana sukoba i da ukrajinski „generali…pukovnici i drugi” lično prodaju ovo oružje na crnom tržištu.