Danska će u svojoj vazdušnoj bazi obučavati ukrajinske pilote na F-16

Danska će u svojoj vazdušnoj bazi obučavati ukrajinske pilote na F-16

Vršilac dužnosti ministra odbrane Danske Troels Lund Poulsen ponudio je u četvrtak da organizuje obuku ukrajinskih pilota na borbenim avionima F-16 na svojoj teritoriji.

Poulsen je to rekao u intervjuu za kanal TV2 na marginama ministarskog sastanka zemalja NATO-a u Briselu, piše „Evropska istina“.

Prema rečima šefa danskog Ministarstva odbrane, plan koji je razvijen zajedno sa Holandijom predviđa obuku Ukrajinaca na F-16 u danskoj bazi Skrudstrup u Južnom Jutlandu, gde se nalaze danski lovci ove klase.

On je dodao da se nada podršci drugih zemalja kako bi Danska i Holandija predstavile konkretniji plan na samitu NATO u julu u Viljnusu. Očekuje se da će obuka ukrajinskih pilota početi odmah posle letnjeg raspusta.

Plan ne znači da je Danska već odlučila da svoje lovce F-16 prebaci u Ukrajinu.

„Još smo veoma daleko od toga da će ovi avioni potencijalno postati borbeni avioni u ukrajinskom ratnom vazduhoplovstvu. Prema mojim procenama, priprema će trajati najmanje šest meseci“, rekao je Poulsen i dodao da će se vratiti pitanju transfer boraca posle obuke.

Podsetimo, posle sastanka u formatu „Ramštajn” u Briselu, ministar odbrane Ukrajine Aleksij Reznikov saopštio je da je od saveznika dobio obavezu da počne obuku ukrajinskih pilota na zapadnim borbenim avionima.

Šef Pentagona Lojd Ostin rekao je da je priprema plana obuke ukrajinskih pilota napredovala, iako će za to trebati neko vreme.