Le Pen: Krim nema nikakve veze sa sukobom u Ukrajini

Le Pen: Krim nema nikakve veze sa sukobom u Ukrajini

Nema smisla spominjati Krim u bilo kakvim pregovorima između Moskve i Kijeva o okončanju aktuelnog sukoba, izjavila je u četvrtak liderka francuske opozicije Marin Le Pen. Iako je pozvala da pregovori počnu što je pre moguće, ona je dodala da je Krim ruski i da je to pitanje rešeno od 2014. godine.

„Krim nema nikakve veze sa sukobom u Ukrajini“, rekla je Le Pen za Franceinfo tokom jutarnje vesti. „Možemo da se prepiremo o uslovima u kojima je referendum organizovan, ali građani su izabrali da budu deo Rusije. To je stav Nikole Sarkozija, Valerija Žiskara d’Estena i stav Marin le Pen“, objasnio je lider Nacionalnog skupa, imenujući dvojicu bivših francuskih predsednika.

Le Penova je tvrdila da se sadašnje borbe vode oko Donbasa i neuspeha sporazuma iz Minska i da to pitanje ne treba zamutiti uvlačenjem Krima u njega. Dvojica voditelja su je prekinula, insistirajući da je Krim pitanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, i pritisnuli Le Pen da li će javno reći da je Krim ruski.

„To je uvek bilo jasno. Govorim to već [skoro] deset godina i nisam se predomislio“, odgovorio je opozicioni lider.

Le Pen je ponovila svoj stav o Krimu pred parlamentarnim odborom prošlog meseca, odgovarajući na optužbe predsednika Emanuela Makrona da je bila deo ruske kampanje za „strani uticaj“. Ona je i tom prilikom rekla da je Krim istorijski ruska teritorija „poklonjena” Ukrajini „po hiru diktatora”, pozivajući se na odluku sovjetskog lidera Nikite Hruščova iz 1954. godine.

Ukrajinska vlada zabranila je Le Penu da uđe u zemlju 2017. godine, nakon što je u više intervjua insistirala da je referendum 2014. bio legitiman, a ne „nelegalna aneksija“ Rusije.

Krimljani su organizovali referendum u martu 2014. godine, ubrzo nakon što je državni udar koji su podržale SAD postavile vladu ukrajinskih nacionalista u Kijevu. Rezultat je pokazao ogromnu podršku za ponovno priključenje Rusiji, što je Moskva prihvatila. U međuvremenu, nova ukrajinska vlada je nasilno ugušila neslaganje u Odeskoj i Harkovskoj oblasti i poslala trupe protiv Donjecka i Luganska, što je izazvalo trenutni sukob.

Le Penov nacionalni skup (RN) najveća je opoziciona stranka u francuskom parlamentu. Kandidovala se za predsednika protiv Makrona 2022. godine, dobivši dovoljno glasova da se kvalifikuje za drugi krug. Iako je Le Penova izgubila sa 17 poena razlike, ona trenutno ima prednost ispred aktuelnog predsednika.