Usred topljenja glečera, Švajcarci će glasati za novi zakon o klimi

Usred topljenja glečera, Švajcarci će glasati za novi zakon o klimi

Očekuje se da će Švajcarci, koji osećaju uticaj globalnog zagrevanja na svoje glečere koji se brzo tope, u nedelju odobreti novi zakon o klimi čiji je cilj da se zemlja brzo usmeri ka neutralnosti ugljenika.

Referendum, jedno od nekoliko pitanja u nedeljnom krugu glasanja, odnosi se na predloženi zakon koji bi obavezao Švajcarsku da smanji svoju zavisnost od uvozne nafte i gasa i da poveća razvoj i korišćenje zelenijih i više domaćih alternativa.

Predlog zakona, koji bi takođe obavezao Švajcarsku da postane karbonska neutralna do 2050. godine, uživa snažnu podršku javnosti, iako je u poslednjem istraživanju anketara gfs.bern zabeležio pad podrške na 63 odsto za.

Populistička desničarska Švajcarska narodna partija (SVP) — najveća švajcarska partija — pojačava svoje pozive glasačima da odbace zakon, upozoravajući da bi mogao naštetiti ekonomiji.

Pristalice naglašavaju potrebu za većom energetskom nezavisnošću i rešavanjem razaranja klimatskih promena, naglašenih dramatičnim topljenjem glečera u švajcarskim Alpima, koji su izgubili trećinu svog leda između 2001. i 2022. godine.

Bogata alpska nacija uvozi oko tri četvrtine svoje energije, a sva potrošena nafta i prirodni gas dolaze iz inostranstva.

Predloženi „Federalni zakon o ciljevima zaštite klime, inovacijama i jačanju energetske bezbednosti“ imao bi za cilj smanjenje zavisnosti od drugih zemalja i smanjenje zagađenja životne sredine.

Vlada je predložila zakon kao alternativu nastojanju klimatskih aktivista, nazvanih Inicijativa za glečer, za narodno glasanje o potpunoj zabrani sve potrošnje nafte i gasa u Švajcarskoj do 2050. godine.

Vlada se protivila ideji zabrane, ali je sačinila kontrapredlog koji je uključivao i druge elemente inicijative.

U tekstu se obećava finansijska podrška od dve milijarde švajcarskih franaka (2,2 milijarde dolara) tokom jedne decenije za promovisanje zamene sistema grejanja na gas ili naftu alternativama koje su pogodne za klimu, kao i pomoć za guranje preduzeća ka zelenim inovacijama.

Skoro sve glavne švajcarske stranke podržavaju zakon, osim SVP-a, koji je pokrenuo referendum u okviru sistema direktne demokratije u zemlji protiv onoga što odbacuje kao „zakon o trošenju električne energije“.

SVP kaže da bi cilj zakona da se postigne klimatska neutralnost za nešto više od četvrt veka efektivno značio zabranu fosilnih goriva, za koju upozorava da bi ugrozio pristup energiji i povećao račune za struju u domaćinstvima.

Stranka je 2021. uspešno lobirala protiv zakona koji bi ograničio emisiju gasova staklene bašte.

Međutim, sve je veći pritisak na Švajcarsku da smanji svoje oslanjanje na strane izvore energije, nakon što je ruska invazija na Ukrajinu dovela u sumnju švajcarski pristup velikom delu inostrane energije koju zemlja koristi.

Takođe, u nedelju će biti održan referendum o tome da li povećati poresku stopu za velika preduzeća.

Vlada želi da izmeni ustav kako bi Švajcarska mogla da se pridruži međunarodnom sporazumu, koji predvodi Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), o globalnoj minimalnoj poreskoj stopi od 15 odsto za multinacionalne korporacije.

Najnovije istraživanje javnog mnjenja pokazalo je da 73 odsto švajcarskih birača podržava plan, koji bi nametnuo novu stopu svim švajcarskim kompanijama sa prometom iznad 750 miliona evra (808 miliona dolara).

Do sada, mnogi od 26 švajcarskih kantona su nametnuli neke od najnižih stopa poreza na dobit preduzeća u svetu, za šta su često govorili da je potrebno da bi se privukla preduzeća suočena sa visokim platama i troškovima lokacije.

Švajcarska vlada procenjuje da bi prihodi od dopunskog poreza samo u prvoj godini iznosili od milijardu do 2,5 milijardi franaka.

Bern je priznao da će biti potrebni napori da se nastavi privlačenje međunarodnih kompanija.

Predložio je korišćenje nekog od dodatnih prihoda od poreza za promovisanje Švajcarske kao atraktivne poslovne lokacije.