Istraživači demonstriraju hronično zarastanje rana pomoću stakla

Istraživači demonstriraju hronično zarastanje rana pomoću stakla

Istraživači sa Univerziteta u Birmingemu su pokazali da srebro zadržava antimikrobnu aktivnost duže kada se impregnira u „bioaktivno staklo“, i po prvi put su pokazali kako ova obećavajuća kombinacija pruža dugotrajniju antimikrobnu zaštitu rana od konvencionalnih alternativa.

Bioaktivne naočare su jedinstvena klasa sintetičkih biomaterijala napravljenih od silikona i već nekoliko godina se koriste u presađivanju kostiju.

Odavno je poznato da srebro sprečava ili smanjuje rast biofilma (zajednica bakterija) u otvorenim ranama, a tretmani na bazi srebra su sve popularniji jer su efikasni protiv mnogih sojeva bakterija otpornih na antibiotike. Ova antimikrobna svojstva zavise od toga da srebro ostane u jonskom obliku tako da može da prodre u zidove bakterijskih ćelija i poremeti njihov životni ciklus, ali srebrni joni ili nanočestice u zavojima za rane su skloni da se transformišu u srebro sulfid ili srebro hlorid – što može smanjiti antimikrobnu aktivnost i ometaju uspeh lečenja.

Istraživači su istraživali efekte bioaktivnog stakla dopiranog jonskim srebrom na biofilmove formirane od Pseudomonas aeruginosa, bakterije otporne na više lekova koja lako formira biofilmove i čest je uzrok infekcije kod hroničnih rana.

Studija, objavljena u časopisu Biofilm, pokazala je da specifične tehnike pripreme, skladištenja i primene mogu minimizirati transformaciju srebrnih jona u srebrni hlorid i tako zadržati antimikrobnu aktivnost.

Tim iz Birmingema već ima značajno iskustvo u bioaktivnom staklu, koje se trenutno koristi kao bioaktivni razgradivi materijal za kalemljenje. U ovoj primeni, kritični aspekti bioaktivnog stakla su njegova vlaknasta forma koja daje 3D poroznu strukturu koja je robusna, pakovana, a prečnik i gustina staklenih vlakana podržava rast tkiva.

Istraživači žele da upoznaju kompanije koje bi želele da sarađuju ili da zajedno razvijaju proizvode za stomatološku hirurgiju ili negu rana.

Postdoktorski istraživač dr Sem Mokson, koji radi sa timom iz Birmingema, istražuje upotrebu ovih inovativnih materijala u stomatološkoj hirurgiji i nezi rana. Upravo je završio program pod nazivom ICURE (Inovacija za komercijalizaciju univerzitetskih istraživanja) i tim sada želi da nastavi materijal ka kliničkom odobrenju.

Dr Mokson govori o ovom radu na godišnjoj konferenciji UK Društva za biomaterijale u Belfastu 21. juna. On će takođe održati glavnu reč na godišnjoj konferenciji budućih istraživača u regenerativnoj medicini u Španiji u septembru, gde će pokriti svoja istraživanja iz Birmingema i težnje tima da razvije svoje obećavajuće nove biomaterijale.