Hrvatska očekuje rekordnu turističku sezonu nakon ulaska u šengenski prostor

Hrvatska očekuje rekordnu turističku sezonu nakon ulaska u šengenski prostor

Hrvatski turistički zvaničnici očekuju rekordnu godinu za ovaj sektor nakon što se zemlja pridružila evropskoj šengenskoj zoni slobodnog kretanja u januaru, što je povećalo broj posetilaca na njenoj živopisnoj jadranskoj obali.

Turizam čini 20 odsto hrvatske ekonomije, a nakon pada tokom pandemije COVID-19, sektor se oporavio 2022. godine, a na osnovu rezultata u predljetnoj sezoni, zvaničnici očekuju da će se pozitivan trend nastaviti i ove godine.

„Do sada smo zabilježili blizu 5 miliona dolazaka i preko 17,5 miliona noćenja, što je za 20 odsto više u odnosu na prošlu godinu“, rekao je Kristijan Staničić, direktor Hrvatskog turističkog saveza i dodao da su noćenja porasla za 11 odsto. u poređenju sa 2019. godinom koja je bila rekordna za posetioce.

„Na osnovu ovih rezultata možemo očekivati pozitivan nastavak glavne turističke sezone, pa čak i cele godine“, rekao je Staničić u intervjuu Rojtersu.

Sektor je 2022. ostvario rekordan prihod od preko 13 milijardi evra (14 milijardi dolara), a Staničić je rekao da očekuje još veći prihod ove godine.

Članica EU Hrvatska pridružila se šengenskom prostoru, kao i zoni evra 1. januara, omogućavajući posetiocima iz bloka da brže putuju i olakšaju plaćanja.

Zvaničnici vide novi trend povećanja vikend-turista iz susednih zemalja kao direktan efekat pridruživanja Hrvatske šengenskoj zoni.

Nikada nismo bili bliže našim glavnim tržištima kao što su Slovenija, Italija, Mađarska, Austrija i Bavarska, odakle je najveći broj posetilaca stigao u predsezoni“, rekao je Staničić.

Međutim, u jadranskom istorijskom gradu Zadru, koji je okružen nacionalnim parkovima i čiji su ostaci starog grada baština Ujedinjenih nacija, meštani koji svoje imanje iznajmljuju turistima žale se na lošu vladinu strategiju ulaganja, navodeći nedostatak hotela i veći aerodrom.

„(Turizam) nažalost najviše zavisi od lepog vremena – vremenska prognoza je ključna jer osim nacionalnih parkova i prelepe prirode nema gotovo ništa“, rekao je Daniel Radeta, predsednik Udruženja iznajmljivača Zadra.

„Moramo bolje brendirati destinaciju.“