Žustra polemika Vučića i novinara iz Ljubljane, umešala se i predsednica Slovenije

Žustra polemika Vučića i novinara iz Ljubljane, umešala se i predsednica Slovenije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su protesti koji se jednom nedeljno održavaju u Beogradu mirni, za razliku od „ustaljene prakse u EU, da ubiju Boga u demonstrantima“.

Predsednik je ovo rekao na konferenciji za medije sa slovenačkom predsednicom Natašom Pirc Musar, odogovarajući na pitanje slovenačkog novinara da prokomentariše proteste „Srbija protiv nasilja“.

„Smatramo da pitanje takvih unutrašnjih stvari je pitanje za vas i za vaše javno mnjenje, a ne da to radite nekom drugom“, dodao je Vučić.

Ironično je naveo i da ćemo još morati da radimo na „evropskim reformama“.

„Očigledno je da smo po pitanju prebijanja demonstranata daleko od vaših standarda u EU, i po tom pitanju se nadam da nećemo napredovati tom brzinom, kao što se očekuje, i da ćemo ostaviti prostora da probleme sa našim građanima rešavamo na miran i civilizoivan način“, rekao je Vučić.

Predsednica Slovenije je dala sebi slobodu da, kako je rekla, „uputi repliku predsedniku Vučiću“:Potom je Vučić imao repliku na repliku:„Naprotiv, ja sam veoma zahvalan vašem novinaru što je takvo pitanje postavio i što sam bio u mogućnosti da na sve to odgovorim. Kod nas je sloboda medija takva da bi svakoga dana trebalo da odgovaram da li sam Hitler ili Musolini. Vama ne želim baš taj stepen sloboda i verujem da ima više odgovornosti. Novinarska pitanja ovakva ili onakva uvek su dobrodošla, samo što je kod nas običaj, kada govorimo o demokratiji, da neko ima pravo i da odgovori. Tako da ne ljutite se što sam uzeo za pravo da toliko budem drzak i bezobrazan i da odgovorim na pitanja, a ne da ćutim i da pognem glavu.