Pirc Musar: Slovenija će nastaviti da podržava Srbiju na putu ka EU

Pirc Musar: Slovenija će nastaviti da podržava Srbiju na putu ka EU

Predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar zahvalila se predsedniku Vučiću na srdačnom prijemu i razgovoru i ponovila da će Slovenija nastaviti sa podrškom Srbiji na putu ka EU.

Kada je reč o situaciji na KiM predsednica Slovenija je rekla da je dijalog jedini put i da Priština mora da uradi svoj deo posla, pre svega kada je reč o osnivanju ZSO, a što je dogovoreno još sporazumom 2013. godine.

„Kosovo mora da učini svoj deo posla. U oktobru putujem u Prištinu, tamo ću sa Vjosom Osmani razgovarati o ovim temama. Dijalog, dijalog i samo dijalog – ne želimo konflikte na Zapadnom Balkanu, mislim da bi zacrtani put trebalo da bude jasan“, istakla je slovenačka predsednica.

Ona je dodala da veruje u evropski put, i da joj je srpski predsednik „garantovao da i Srbija vidi taj put“, i zahvalila Vučiću što će doći na Brione u septembru.

„Izuzetno je značajno da na tom nivou gajimo dijalog. Oblast Zapadnog Balkana je oblast koju EU želi unutar svojih granica, a Brioni mogu da dopresu tome. Zagovornik sam priključenja mnogih država Uniji i Slovenija će ih podržavati na tom putu. Ubeđena sam da je evropski put pravi put“, napomenula je Pirc Musar.

Rekla je da je politička i privredna saradnja dve zemlje na visokom nivou,  da je trgovinska razmena trenutno oko dve milijarde evra na godišnjem nivou, i da ima prostora za unapređenje te saradnje.

Takođe, dodala je da se tokom razgovora sa Vučićem dotakla pitanja sukcesije i da su mnoga pitanja između država bivše Jugoslavije rešena.

„Zamolila sam predsednika Vučića da rešimo pitanje arhiva, predsednik mi je obećao da će se postupak ubrzati. Pomogla je i digitalizacija arhiva, ona se uveliko odvija, nadam se da će se taj proces ubrzati“, rekla je Pirc Musar.

Predsednica Slovenije je izrazila i saušečće zbog žrtava ubijenih u školi „Vladislav Ribnikar“, kao i u Mladenovcu.

„To što se desilo, može bilo gde da se desi, ne samo u Beogradu, Srbiji. Zato ne sme u medijima da bude neprijateljskih reči, govora mržnje“, istakla je Pirc Musar.