Ukrajina tvrdi da kontraofanziva napreduje, Rusija negira

Ukrajina tvrdi da kontraofanziva napreduje, Rusija negira

Rat u Ukrajini – 476. dan. Ukrajina tvrdi da kontraofanziva napreduje, Rusija negira te tvrdnje. Iz NATO-a saopštavaju da je ukrajinska kontraofanziva još uvek u početnoj fazi i da se ne zna da li će ukrajinski kontranapad biti prekretnica u ratu. Holandija započinje obuku ukrajinskih pilota za F-16 u narednim mesecima.

Ukrajina je saopštila da njene snage napreduju u kontraofanzivi protiv ruske vojske , navodeći da su tokom jučerašnjeg dana vođene „izuzetno žestoke“ borbe.

Ukazuju da se borbe nastavljaju i u blizini Makarivke u pravcu južnog lučkog grada Berđanska i u oblastima Novodanilivka i Novopokrovsk u pravcu Mariupolja.

Rusko Ministarstvo odbrane, sa druge strane, saopštilo je da su ukrajinske snage u poslednja dvadeset četiri sata bezuspešno pokušale da pokrenu ofanzivu na južni Donjeck, Zaporožje i Donjecki front.

Istovremeno, rusko Ministarstvo odbrane navodi da su ukrajinske snage pretrpele velike gubitke u ljudstvu i opremi.

Iz NATO-a saopštavaju da je ukrajinska kontraofanziva još uvek u početnoj fazi i da se ne zna da li će ukrajinski kontranapad biti prekretnica u ratu.

Donji dom ruskog parlamenta (Ruska duma) usvojio je predlog zakona kojim se omogućava da se građani sa krivičnim dosijeom bore u Ukrajini.

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi iz bezbednosnih razloga odložio posetu nuklearki Zaporožje.

Holandija započinje obuku ukrajinskih pilota za F-16 u narednim mesecima.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da preterano oštar odgovor na provokacije Kijeva može da dovede do trećeg svetskog rata.