EU isključuje da se trupe NATO-a otvoreno bore u Ukrajini

EU isključuje da se trupe NATO-a otvoreno bore u Ukrajini

Zapadne zemlje neće slati svoje vojnike da se bore protiv Rusije u ime Ukrajine, izjavio je u sredu generalni direktor vojnog štaba Evropske unije viceadmiral Erve Bležan.

„Poslati kopnene trupe u Ukrajinu znači biti učesnik u ratu, biti u ratu sa Rusijom, a to niko ne želi, ni EU, ni NATO“, rekao je Bležan francuskom TV kanalu LCI. „Mi nismo u ratu sa Rusijom. Mi podržavamo zemlju koju je napala Rusija.

Blejean je dodao da ukrajinska ofanziva koja je u toku „neće biti kraj rata, bez obzira na njegove rezultate“.

Primedbe francuskog admirala usledile su nakon što je bivši generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen sugerisao da bi pojedine članice, poput Poljske i baltičkih država, na kraju mogle da odluče da rasporede vojnike u Ukrajinu.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba je, međutim, prošle nedelje rekao da neće biti stranih čizama na terenu „pre okončanja oružanog sukoba“ sa Rusijom.

Dobrovoljci iz više zemalja NATO-a već se bore na strani Kijeva, uključujući i poljske državljane koji su učestvovali u oružanom upadu u rusku oblast Belgorod ranije ovog meseca.

Moskva je, u međuvremenu, dugo insistirala na tome da su zemlje NATO-a, snabdevanjem Ukrajine teškim naoružanjem i razmenom obaveštajnih podataka, postale de fakto direktni učesnici u sukobu. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da NATO „vodi rat“ protiv njegove zemlje i da je „smešno“ tvrditi drugačije.

Prošlog meseca, EU se složila da nabavi za Ukrajinu artiljerijskih metaka i projektila u vrednosti od milijardu evra (1,08 milijardi dolara). SAD su posvetile više od 100 milijardi dolara pomoći Kijevu otkako je Rusija pokrenula svoju operaciju u susednoj državi u februaru 2022.