Australija pokušava da spreči Rusiju da gradi ambasadu u blizini zgrade parlamenta

Australija pokušava da spreči Rusiju da gradi ambasadu u blizini zgrade parlamenta

Australijska vlada očekuje da će u četvrtak uvesti zakon koji će sprečiti Rusiju da iz bezbednosnih razloga izgradi novu ambasadu u blizini zgrade parlamenta.

Premijer Entoni Albanez rekao je da će zakon koji će biti predstavljen parlamentu ukinuti ruski zakup predložene lokacije na osnovu saveta bezbednosnih agencija.

„Vlada je dobila vrlo jasan bezbednosni savet u vezi sa rizikom koji predstavlja novo rusko prisustvo tako blizu zgrade parlamenta“, rekao je Albanese novinarima. „Brzo delujemo kako bismo osigurali da lokacija zakupa ne postane formalno diplomatsko prisustvo.

Albanese je rekao da vlada Australije osuđuje rusku „nezakonitu i nemoralnu invaziju na Ukrajinu“.

Albanese je rekao da su opozicija i drugi poslanici koji nisu usklađeni sa vladom u sredu uveče obavešteni o zakonu i da su se složili da ga pronesu kroz Predstavnički dom i Senat u četvrtak.

„Da budemo jasni, današnja odluka je doneta u interesu nacionalne bezbednosti Australije, i zahvaljujem se koaliciji (opoziciji) i unakrsnim članovima u Predstavničkom domu i Senatu na njihovoj saradnji po ovom pitanju“, rekao je Albanese.

Albaneze nije direktno odgovorio na pitanje da li postoji i bezbednosna zabrinutost u vezi sa kineskom ambasadom koja se nalazi preko puta ruskog sajta.

„Mi se ovim bavimo veoma specifično i zasnovano je na veoma konkretnim savetima o prirodi izgradnje koja je predložena za ovu lokaciju, o lokaciji ove lokacije i o mogućnostima koje bi se mogle pojaviti u smislu potencijalnog ometanja aktivnosti koje se dešavaju u ovoj zgradi parlamenta“, rekao je Albanese.

Vlada je odlučila da reaguje nakon što je Rusija prošlog meseca dobila spor na Federalnom sudu koji je sprečio njeno iseljenje sa lokacije koja je u izgradnji.

Lokalne vlasti Kanbere otkazale su zakup zbog nedostatka građevinskih aktivnosti.

Rusija trenutno zauzima bivšu ambasadu SSSR-a koja je dalje od zgrade parlamenta od nove lokacije.