Studija pokazuje manje interakcije između roditelja i dece tokom COVID-19

Studija pokazuje manje interakcije između roditelja i dece tokom COVID-19

Izazovi brige o deci i finansijski stres tokom pandemije možda su znatno umanjili mogućnosti za roditelje iz Kalifornije da komuniciraju sa svojom najmlađom decom, prema studiji koju je danas objavio UCLA Centar za istraživanje zdravstvene politike.

Ponašanje roditeljskog uključivanja koje doprinosi učenju i razvoju deteta uključuje čitanje i pevanje detetu i odvođenje u park ili igralište. Studija UCLA je otkrila da su se tokom pandemije COVID-19 roditelji borili da pruže ovakva iskustva deci u prvih pet godina života. Mala deca su tako imala manje mogućnosti da se uključe u aktivnosti koje promovišu jezik, pismenost i međuljudske veštine.

„Naši nalazi sugerišu da je pandemija ukrala dragoceno vreme roditeljima za interakciju sa svojom malom decom“, rekao je Šon Tan, viši analitičar javne uprave u centru i koautor studije.

Prema podacima iz Kalifornijske ankete o zdravstvenom intervjuu centra, udeo roditelja ili staratelja koji čitaju maloj deci svakog dana smanjio se sa 64,1% u 2019. na 53,9% u 2021. Ove promene u ponašanju uključenosti roditelja mogu imati dugoročne posledice na razvoj i zdravlje malog deteta, rekli su autori studije.

Smanjenje čitanja detetu dnevno među nekim grupama roditelja:

Iako je procenat roditelja koji su vodili svoju malu decu da se igraju opao sa 80% u 2019. na 67,1% u 2020. godini, ta brojka se popela na 75,1% u 2021. Procenat roditelja koji su svakodnevno pevali svojoj deci — 67,3% 2021. ostao je statistički isti tokom pandemije.

Skoro 12% roditelja prijavilo je poteškoće u plaćanju stanarine i hipoteke zbog pandemije COVID-19, a skoro 13% je prijavilo poteškoće u plaćanju potrepština kao što su računi ili namirnice.

Pandemija je pogoršala izazove brige o deci, pri čemu je 11,1% roditelja prijavilo poteškoće u obezbeđivanju brige o deci ili plaćanju povećanih troškova. Podaci takođe sugerišu da je dvostruko veći broj roditelja koji su bili osnovni radnici prijavio poteškoće u brizi o deci u poređenju sa onima koji nisu bili osnovni radnici (18,2% naspram 9,2%).

„Prvih nekoliko godina života deteta su neke od najkritičnijih za budući rast“, ​​rekla je Nikol Lordi, programska direktorka neprofitnog Instituta za javno zdravlje i koautorka studije centra. „Roditelji bi trebalo da imaju pristup programima brige o deci koji nude mogućnosti za razvoj male dece.“