Novo istraživanje pruža brzu i nedestruktivnu metodu za identifikaciju botaničkog porekla meda

Novo istraživanje pruža brzu i nedestruktivnu metodu za identifikaciju botaničkog porekla meda

Istraživači na Univerzitetu za hemiju i tehnologiju u Pragu razvili su brzu, nedestruktivnu metodu koristeći infracrvenu spektroskopiju Fourierove transformacije prigušene ukupne refleksije (ATR-FTIR) da identifikuju botaničko poreklo meda. Ovaj metod, koji efikasno kategoriše med na osnovu porekla, ima implikacije na cene i tržišnost meda, pomažući u preciznijoj i isplativijoj diferencijaciji proizvoda.

Studija, objavljena u Journal of Food Composition and Analisis, uspešno demonstrira tok rada za brzo identifikovanje botaničkog porekla meda, zadatak koji je tradicionalno zahtevao opsežnu analizu visokog kvaliteta.

Botaničko poreklo meda utiče ne samo na njegovu tržišnu cenu već i na organoleptička svojstva i potencijalne zdravstvene koristi, što ga čini ključnim faktorom u izboru potrošača. Ovaj proboj dolazi kao blagodat za zainteresovane strane u industriji, koji sada mogu da kategorišu med na precizniji i isplativiji način.

Istraživači su testirali 22 različite metode i kombinacije prethodne obrade, uključujući metode korekcije raspršenosti i metode spektralne derivacije, koristeći i nadgledane i nenadzirane alate. Njihovi napori su se vrteli oko optimalnog projektovanja raznovrsnog niza od 51 uzorka meda pet različitih botaničkih porekla: cveta, medljike, pamuka, timijana i citrusa.

Ključni nalaz studije sugeriše da je najefikasniji metod za prethodnu obradu podataka kombinacija multiplikativne korekcije rasipanja praćene prvom derivacijom Savicki-Golaia. Ova procedura je rezultirala odličnom sposobnošću prepoznavanja (87–100%) i predviđanja (81–100%) kada se primenjuje u binarnim modelima.

Nalazi ističu značajan, ali često zanemaren efekat pre-obrade spektralnih podataka pre primene napredne hemometrije. Ovaj novi pristup će utrti put za brzu i efikasnu identifikaciju botaničkog porekla meda, čime će se obezbediti preko potrebno unapređenje u svetu proizvodnje i marketinga meda.