Rusi granatiraju sedam zajednica u Sumskoj oblasti

Rusi granatiraju sedam zajednica u Sumskoj oblasti

Tokom dana, ruska vojska je 19 puta granatirala veći broj zajednica u Sumskoj oblasti, pri čemu je naneta šteta i jedan civil povređen, saopštila je oblasna vojna uprava Sumi, prenosi Ukrinform.

Prema zvaničnim podacima, u regionu su u samo jednom danu zabeležene 122 eksplozije, pošto se sedam zajednica našlo pod neprijateljskom vatrom.

Rusi su napali Seredina-Buda koristeći minobacače i AGS bacače granata. Prijavljeno je osam, odnosno 23 eksplozije. Usled neprijateljskih udara oštećeni su stambeni blok, privatne kuće i poslovni prostori.

Osvajači su potom izveli drugi minobacački napad na njenu teritoriju, što je rezultiralo još osam eksplozija. Ovog puta oštećena su dva stambena bloka, sedam privatnih kuća, nekoliko nestambenih prostorija, prodavnica, četiri automobila, skuter.

Usled neprijateljskog granatiranja u naselju Seredina-Buda, jedna osoba je povređena i prebačena je u bolnicu.

Ruske trupe su napale zajednicu Bilopilja koristeći minobacače (17 eksplozija), cevnu artiljeriju i bacače granata (po 10 eksplozija). Kao rezultat jednog od minobacačkih napada, pogođen je dalekovod.

Ruski helikopter ispalio je rakete na naselje Nova Sloboda gde su odjeknule tri eksplozije. Neprijatelj je takođe granatirao ovu teritoriju iz minobacača, izazvavši još sedam eksplozija.

Od minobacača je pogođena i zajednica Esman. Tamo je zabeleženo dvadeset šest eksplozija. Oštećeni su magacin, dalekovod i vodotoranj koji se nalaze u prostorijama poljoprivrednog preduzeća.

Ruska artiljerija gađala je naselja Velika Pisarivka i Šalihine – prijavljeno je četiri, odnosno pet eksplozija.

Rusi su minobacali naselje Putivl gde je zabeležena jedna eksplozija.

Kako je Ukrinform ranije preneo, 13. juna, osam zajednica u Sumskoj oblasti na granici sa Rusijom bilo je pod neprijateljskim granatiranjem. U jednom od štrajkova ubijeni su radnici državnog šumarskog preduzeća.