Blinken da razgovara o ruskom ratu u Ukrajini u poseti Kini

Blinken da razgovara o ruskom ratu u Ukrajini u poseti Kini

Tokom posete Kini, američki državni sekretar Entoni Blinken razgovaraće o pitanjima vezanim za ruski agresorski rat protiv Ukrajine, uključujući i takozvane mirovne predloge Pekinga, kao i sprečavanje vojne podrške ruskim snagama.

Ovo je u sredu tokom brifinga u Vašingtonu saopštio portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler, prenosi dopisnik Ukrinforma.

„U potpunosti bih očekivao da ta tema bude deo razgovora o ovoj poseti“, rekao je portparol Stejt departmenta na pitanje da li će se razgovarati o sprečavanju potencijalne podrške Kine Rusiji.

U tom kontekstu, Miler je podsetio da su SAD više puta upozoravale kinesku stranu na takav korak i da do danas nema dokaza da bi Kina isporučivala Rusiji bilo kakvo oružje.

U vezi sa „mirovnim planom“ od 12 tačaka koji je iznela NR Kina, zvaničnik je napomenuo da Sjedinjene Države pozdravljaju sve predloge koji će obezbediti „pravedan i trajan“ mir u Ukrajini.

„Kina je rekla da je zainteresovana za postizanje mira, ali je takođe blisko povezana sa Rusijom od početka ovog rata. Dakle, ako je Kina ozbiljna da teži miru koji poštuje suverenitet Ukrajine, koji poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, naravno, to bi bilo važno, i to bi bilo korisno“, naglasio je predstavnik Stejt departmenta.

On je takođe izrazio uverenje da će takozvani mirovni predlozi takođe biti „stvar razgovora” tokom putovanja sekretara Blinkena.

Kako je ranije preneo Ukrinform, američki državni sekretar Entoni Blinken namerava da poseti Kinu 18-19. juna, u skladu sa planom dogovorenim između Pekinga i Vašingtona.