Mađarska: Umešanost SAD sprečava mir u Ukrajini

Mađarska: Umešanost SAD sprečava mir u Ukrajini

Kratkoročni izgledi za okončanje ukrajinskog sukoba ne izgledaju dobro, izjavio je u srijedu mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto turskoj agenciji Anadolu.

„Nažalost, svi razvoji pokazuju potpuno drugačiji pravac. Isporuke oružja, veoma otvoreno pominjanje nuklearnih kapaciteta, ofanzive jedne na druge sa dve strane, ukrajinski vojnici koji se obučavaju u evropskim zemljama, veoma duboko umešanost Amerikanaca. Dakle, oni sigurno ne idu ka miru“, rekao je on tokom intervjua u Njujorku.

Sijarto je takođe istakao da je Ukrajina sposobna da se bori protiv Rusije samo zbog oružja koje isporučuju SAD i da bi dugoročni mirovni sporazum zavisio od dogovora Moskve i Vašingtona.

Mađarska je više puta pozivala na prekid vatre u Ukrajini i pozivala na mirno rešavanje sukoba. Budimpešta je takođe odbila da dozvoli tranzit NATO oružja za Ukrajinu preko svoje teritorije, ili obuku ukrajinskih vojnika na svom tlu.

Kasno u utorak, američki senator Džim Riš iz Ajdaha blokirao je prodaju HIMARS raketne artiljerije Mađarskoj, navodeći kao razlog odlaganje Budimpešte u odobravanju članstva Švedske u vojnom bloku koji predvode SAD. Kao najviši republikanac u Komitetu za spoljne poslove Senata, Riš je u stanju da zadrži dogovor o oružju, vredan 735 miliona dolara, koji uključuje 24 bacača HIMARS i municiju za njih.

Mađarska se u principu ne protivi članstvu Stokholma, rekao je Sijarto za Anadolu, ali parlament u Budimpešti uzima u obzir „uvrede“ i mešanje u unutrašnje stvari zemlje koje dolaze iz Stokholma.

Više švedskih zvaničnika optužilo je Mađarsku da „odstupa“ od demokratije i vladavine prava i optužilo premijera Viktora Orbana da se ponaša kao „diktator“, u okviru kampanje EU da primora Budimpeštu na poslušnost.

„Nikada se ne mešamo u domaća pitanja drugih zemalja“, rekao je Sijarto. „Ovakve optužbe daju razlog da se ovo pitanje stavi na čekanje na neko vreme.

NATO se nada da će finalizirati članstvo Švedske pre samita sledećeg meseca u Viljnusu, ali čak i ako Mađarska podlegne pritisku SAD, to bi i dalje ostavilo Tursku kao držač. Ankara je više puta ponavljala da Stokholm treba da učini više da sprovede sporazum postignut prošle godine, koji uključuje izručenje kurdskih aktivista optuženih za terorizam.