VSJ: CIA je znala da Rusija ne stoji iza napada na Severni tok

VSJ: CIA je znala da Rusija ne stoji iza napada na Severni tok

CIA je najmanje od oktobra znala da Rusija nije digla u vazduh gasovode Severni tok, objavio je u sredu Volstrit žurnal (VSJ). Dok se u izveštaju tvrdi da je CIA pokušala da osujeti zaveru koju je predvodila Ukrajina za bombardovanje gasovoda, u konkurentskom izveštaju se navodi da je agencija zapravo izvršila posao rušenja.

Gasovod Severni tok 1 i Severni tok 2 uništeni su u seriji skoro istovremenih eksplozija kod danskog ostrva Bornholm krajem septembra. Eksplozije su prekinule ključni kanal za ruski prirodni gas u Evropu, efektivno uklonivši mogućnost da evropske zemlje ukinu svoje sankcije Moskvi i ponovo počnu kupovinu gasa.

Dok se američki predsednik Džo Bajden uzdržao da okrivi Rusiju za eksplozije, američka sekretarka za energetiku Dženifer Granholm rekla je za Bi-Bi-Si da je „izgleda“ da je Moskva kriva, dok je Ukrajina javno i više puta optuživala Rusiju da sabotira sopstvene gasovode.

Međutim, direktor CIA-e Vilijam Berns rekao je „evropskom kolegi“ u oktobru da „dostupni dokazi ne upućuju na Rusiju“, objavio je Volstrit džornal, pozivajući se na zvaničnu prisutnost na sastanku. Na pitanje da li je Ukrajina kriva, Berns je navodno odgovorio „Nadam se da nije“.

Prema pisanju američkog lista, CIA je znala za ukrajinsku zaveru za bombardovanje gasovoda ranije 2022. godine, ali je upozorila Kijev da ne nastavlja sa napadom. Agencija je svojim evropskim kolegama u avgustu rekla da se Ukrajina složila i da je pretnja prestala, ali su obe linije Severnog toka uništene mesec dana kasnije.

Izveštaj Volstrit džornala objavljen je dan nakon što su holandski NOS i nemački Die Zeit objavili slične članke u kojima se tvrdi da su njihove holandske kolege dojavile američke špijune o navodnoj ukrajinskoj zaveri i intervenisali da je spreče. Prema ranijim izveštajima Njujork tajmsa i Der Špigla, „proukrajinska grupa“ je zapravo uspela da izvadi gasovode, koristeći iznajmljenu jahtu za transport eksploziva do mesta eksplozije.

Ceo ovaj niz događaja odbacio je američki istraživački novinar Sejmur Herš, koji je u februaru tvrdio da je Bajdenova administracija naredila CIA-i da bombarduje Severni tok uz pomoć norveške mornarice. Pozivajući se na izvore u američkim obaveštajnim službama, Herš je tvrdio da je eksploziv podmetnut tokom vojnih vežbi NATO-a u Baltičkom moru prošlog juna i aktiviran daljinski tri meseca kasnije. Priču o iznajmljenoj jahti, rekao je Herš kasnije, CIA i njen nemački kolega BND podmetnuli su američkim i nemačkim medijima kao crvenu haringu.

Vašington i Kijev su negirali da su igrali bilo kakvu ulogu u sabotažnoj operaciji.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u martu da se „u potpunosti slaže“ sa Heršovim zaključcima. Ruski predsednik je tvrdio da su SAD posebno imale koristi od napada zbog svoje pozicije konkurentskog snabdevača gasom Evropi.