Novu obližnju supernovu bi vanzemaljci mogli da iskoriste da privuku našu pažnju

Novu obližnju supernovu bi vanzemaljci mogli da iskoriste da privuku našu pažnju

Tim astronoma sa Univerziteta u Vašingtonu, Instituta SETI, Univerziteta Jejl i koledža Smit pretražuje blizinu nove supernove u spiralnim krakovima galaksije Vrtetica u nadi da će pronaći signal vanzemaljske civilizacije. U svom radu objavljenom na serveru za preprint arKsiv, istraživački tim sugeriše da bi zbog njegove svetlosti i blizine, ako vanzemaljci žive u blizini, mogli da ga koriste kao signal da privuku našu pažnju.

Nazvanu SN 2023ikf, supernovu su prvi uočili japanski astronomi Koichi Itagak 19. maja. Galaksija Vrtetica leži u istom pravcu od Zemlje kao Veliki medved i supernova koja eksplodira u jednom od njenih krakova predstavlja jednu od najbližih sa koje se može videti Zemlja za decenije.

Supernova je udaljena otprilike 21 milion svetlosnih godina – istraživački tim sugeriše da ako bilo koja napredna vanzemaljska civilizacija postoji negde u blizini supernove, ona može iskoristiti eksploziju kao neku vrstu signala. Ideja je da ako nas eksplozija navede da izgledamo na taj način, obližnja civilizacija bi mogla poslati neku vrstu signala, pretpostavljajući da bismo ga mogli videti dok posmatramo supernovu.

Supernova je tipa II, što znači da je ranije bila zvezda najmanje osam puta veća od Sunca. Svetlost od takve eksplozije, primećuje tim, može ostati vidljiva bilo gde od nekoliko meseci do nekoliko godina. Istraživači koriste ono što opisuju kao „SETI elipsoid“, zonu u obliku jajeta oko područja gde je supernova eksplodirala, da traže vanzemaljske signale. Oblik je određen vremenskim okvirom koji je uključen, kada bi vanzemaljci i istraživači na Zemlji mogli da vide svetlost eksplozije. Zona obuhvata oko 100 zvezdica. Tim proučava podatke i iz Allen Telescope Arrai i Robert C. Bird Green Bank teleskopa.

Tim planira da proučava podatke oko supernove jednom mesečno u narednih nekoliko meseci. Oni priznaju da je verovatnoća pronalaska vanzemaljskog signala mala, ali sugerišu da bi nepokušavanje bilo žalosno ako dođe do signala, a niko ovde na Zemlji ne sluša.