SAD prebacuju borbene avione F-22 na Bliski istok zbog ruskih provokacija

SAD prebacuju borbene avione F-22 na Bliski istok zbog ruskih provokacija

Lovci F-22 Raptor raspoređeni su u zoni odgovornosti Centralne komande Oružanih snaga SAD u vezi sa „sve opasnijim i neprofesionalnijim“ ponašanjem ruskih aviona u regionu.

Ovo se navodi u saopštenju Centralne komande Oružanih snaga SAD (CENTCOM), koje citira „Evropska istina“.

U zoni odgovornosti CENTCOM-a biće raspoređeni borci 94. lovačke eskadrile američkih vazduhoplovnih snaga iz vazduhoplovne baze Lengli u Virdžiniji, gde će se integrisati sa vazduhoplovnim snagama antiterorističke koalicije.

„Opasno i neprofesionalno ponašanje ruske vojske nije ono što očekujemo od profesionalnih vazduhoplovnih snaga. Njihovo redovno kršenje dogovorenih mera za dekonfliktno korišćenje vazdušnog prostora povećava rizik od eskalacije ili pogrešne procene“, prokomentarisao je komandant CENTCOM-a general Majkl Kurila. .

Kako je napomenuto u Centralnoj komandi, brzo raspoređivanje F-22 „je jasna demonstracija posvećenosti partnera, saveznika i Sjedinjenih Država dugoročnom miru i stabilnosti u regionu“.

Još u aprilu je američka Centralna komanda naglasila da ruski piloti u poslednje vreme često pribegavaju agresivnom ponašanju tokom susreta sa američkim ratnim avionima na nebu iznad Sirije.

Samo u martu-aprilu, Rusi su 85 puta prekršili takozvane protokole o dekonflikciji, a posebno su se približili bazama koalicije, nisu komunicirali preko linije za sprečavanje sukoba i 26 puta su preleteli položaje SAD i koalicije u Siriji.

Oko 900 američkih vojnih lica trenutno se nalazi u Siriji u okviru kampanje protiv terorističke organizacije „Islamska država“.