Osmani traži „akciju“ međunarodne zajednice protiv Beograda zbog hapšenja

Osmani traži „akciju“ međunarodne zajednice protiv Beograda zbog hapšenja

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da je Srbija izvršila agresiju „kada je kidnapovala trojicu kosovskih policajaca na teritoriji Kosova“, zbog čega je zatražila jedinstvenu akciju međunarodne zajednice protiv sklonosti Beograda da destabilizuje region, a isto je zatražio i predsednik kosovske Skupštine Glauk Konjufca.

Otmica tri policajca na teritoriji Kosovo je agresija. Taj čin još jednom dokazuje da Srbija nije zainteresovana za mir i stabilnost u regionu, već za destabilizaciju Kosova i celog regiona, rekla je Osmani, prenosi RTK.

Današnji čin dokazuje da Srbija nastavlja da deluje logikom prošlosti, čije su hegemonističke tendencije izazvale strašne zločine i mnoge žrtve, dodala je ona.

Kosovska policija je pokazala posvećenost i rešenost da održava red i zakon za sve građane bez razlike, navela je Osmani, pa je za ovakav čin potrebna snažna reakcija i jedinstveno delovanje međunarodne zajednice.

Policajci moraju biti pušteni odmah bez ikakvih uslova, rekla je ona i dodala da institucije Kosova neće odustati od posvećenosti vladavini prav i dugoročnom miru i stabilnosti.

Predsednik kosovske Skupštine Glauk Konjufca zatražio je danas od Evropske unije (EU) i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), da kazne Srbiju za agresiju na Kosovo zbog, kako je naveo, „kidnapovanja trojice policajaca“ i zatražio njihovo hitno puštanje na slobodu.

Osuđujem kidnapovanje trojice graničnih policajaca Kosova. Taj čin narušavanja suvereniteta i bezbednosti Kosova jasan je pokazatelj ko želi da podstakne tenzije između dve zemlje, rekao je Konjufca, prenosi RTK.