U severnoj Evropi postoji masovni bojkot proizvođača slatkiša, koji je u Ukrajini najavljen kao sponzor rata

U severnoj Evropi postoji masovni bojkot proizvođača slatkiša, koji je u Ukrajini najavljen kao sponzor rata

Organizacije u zemljama Severne Evrope postepeno se pridružuju bojkotu poznatog proizvođača slatkiša, američke grupe kompanija Mondelez, koju je Ukrajina proglasila sponzorom rata zbog odbijanja da prestane sa radom u Ruskoj Federaciji.

Bojkotu proizvoda Mondeleza pridružile su se, između ostalih, avio-kompanije SAS i Norvegian, jedan broj hotelskih lanaca, Norveški fudbalski savez, kao i Odbrambene snage Švedske, koje su zatražile da se proizvodi grupe zameni drugim brendovima.

„Radimo to da bismo bili u skladu sa našim drugim akcijama u vezi sa Ukrajinom“, rekla je portparolka švedskih oružanih snaga Guna Graufelds za AFP.

Pored toga, u sredu je grupa norveških preduzetnika, uključujući maloprodajne lance, zatražila od vlade da pojasni da li treba da povuku proizvode Mondeleza.

Državni sekretar Ministarstva trgovine i industrije Norveške Halvard Ingebrigtsen rekao je da o tome treba da odlučuju same kompanije, a poslednju reč imaće sami potrošači.

Mondelez poseduje, između ostalih, brendove Freia, Toblerone i Daim. Ima tri pogona u Rusiji, a Ukrajina optužuje kompaniju da doprinosi vojsci agresora uplaćivanjem poreza u ruski budžet.

Ranije poznata kao Kraft Foods, Mondelez grupa ima podružnice Freia u Norveškoj i Marabou u Švedskoj. Mondelez insistira da ima samo „ograničene operacije“ u Rusiji i da „poštuje sve političke odluke i sankcije“.