Belorusija počela da prima rusko taktičko nuklearno oružje

Belorusija počela da prima rusko taktičko nuklearno oružje

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je da je njegova zemlja počela da preuzima rusko taktičko nuklearno oružje, od kojih su neka bila tri puta snažnija od atomskih bombi koje su SAD bacile na Hirošimu i Nagasaki 1945. godine, prenosi Rojters.

Raspoređivanje je prvi potez Moskve takvih bojevih glava – manje moćnog nuklearnog oružja manjeg dometa koje bi potencijalno moglo da se koristi na bojnom polju – izvan Rusije od pada Sovjetskog Saveza.

Taj korak pažljivo prate Sjedinjene Države i njihovi saveznici, kao i Kina, koja je više puta upozoravala na upotrebu nuklearnog oružja u ratu u Ukrajini.

„Imamo rakete i bombe koje smo dobili od Rusije“, rekao je Lukašenko u intervjuu za ruski državni TV kanal „Rusija-1“ koji je objavljen na Telegram kanalu beloruske državne novinske agencije Belta.

„Bombe su tri puta snažnije od onih (bačenih na) Hirošimu i Nagasaki“, rekao je on.

Lukašenko, bliski saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina, odvojeno je u utorak rekao da će nuklearno oružje biti fizički raspoređeno na teritoriji Belorusije „za nekoliko dana“ i da ima kapacitete da ugosti i rakete većeg dometa, ako ikada bude potrebno.

Putin je u petak rekao da će Rusija, koja će zadržati kontrolu nad taktičkim nuklearnim oružjem, početi da ga raspoređuje u Belorusiji nakon što budu spremni specijalni skladišni prostori za njihovo smeštaj.

Ruski lider je u martu najavio da je pristao da razmesti taktičko nuklearno oružje u Belorusiji, ukazujući na to da su SAD raspoređivale takvo oružje u nizu evropskih zemalja tokom mnogo decenija.

Sjedinjene Države su kritikovale Putinovu odluku, ali su rekle da nemaju nameru da menjaju sopstveni stav o strateškom nuklearnom oružju i da nisu videle nikakve znake da se Rusija sprema da upotrebi nuklearno oružje.

Lukašenko je rekao ruskoj državnoj televiziji u istom intervjuu, koji je objavljen kasno u utorak, da njegova zemlja ima brojna nuklearna skladišta zaostala iz sovjetske ere i da ih je obnovila pet ili šest.

Lukašenko, koji je dozvolio da ruske snage koje napadaju Ukrajinu koriste njegovu zemlju u okviru onoga što Moskva naziva svojom „specijalnom vojnom operacijom“, rekao je da će nuklearno raspoređivanje delovati kao sredstvo odvraćanja od potencijalnih agresora.

Belorusija se graniči sa tri zemlje članice NATO-a: Litvanijom, Letonijom i Poljskom.